Novi propisi o penzionisanju za žene u 2018.

Izvor: N1 televizija, 01.Jan.2018, 13:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi propisi o penzionisanju za žene u 2018.

U Srbiji se od danas primenjuju novi propisi o penzionisanju kojima se granica za odlazak u starosnu penziju za žena pomera za šest meseci, pa će moći da dobiju penziju sa 62 godine života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Za žene će se do 2032. godine postepeno pomerati starosna granica za penzionisanje da bi od te godine i one kao i muškarci imale uslov za punu starosnu penziju sa navršenih 65 godina života.

Kod muškaraca i dalje važe isti uslovi >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << za pezionisanje – 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Pravo na punu starosnu penziju i žene i muškarci mogu da ostvare i sa navršenih 45 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života.

Za ostvarivanje prava na prevremenu starosnu penziju muškarcima će od danas biti potrebno 40 godina staža osiguranja i najmanje 57 godina života, a ženama 38 godina staža osiguranja i najmanje 56 godina i četiri meseca života.

U tom slučaju, penzija se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na punu starosnu penziju u toj kalendarskoj godini.

Ukupan iznos umanjenja za prevremenu starosnu penziju maksimalno može da iznosi 20,4 odsto.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Od danas novi uslovi za penzionisanje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jan.2018

U novu godinu ulazimo i sa novim uslovima za penzionisanje, koje se pre svega odnosi na žene. Pomera se starosna granica za njihov odlazak u penziju, ali se propisi menjaju i za preveremeni odlazak u penzije. Cilj je kako kažu u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja da se...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.