Novi predlog za sindikat

Izvor: Blic, 19.Avg.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi predlog za sindikat

Ministar ekonomije i regionalnog Mlađan Dinkić izjavio je juče da je Ministarstvo sindikatima u „Zastavi" ponudilo aneks socijalnog programa kojim bi se rešio problem ljudi kojima je ostalo manje od pet godina radnog staža do penzije.

- Predložili smo im aneks ugovora kojim se precizira protokol potpisan u maju mesecu sa svim sindikatima. Najveća novina je da nudimo posebnu otpremninu na dobrovoljnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << osnovi svim radnicima kojima je ostalo manje od pet godina do penzije - kazao je Dinkić.

Radnici koji se odluče na taj način rešavanja svog statusa dobiće jednokratnu otpremninu koja u ovom trenutku iznosi oko 2.700 evra i mesečnu naknadu koja bi se isplaćivala do odlaska u penziju, a iznosila bi 60 odsto od prosečne plate u Republici Srbiji.

Ukoliko Sindikati „Zastave" prihvate ovaj predlog Ministarstva na današnjem razgovoru, mogao bi biti potpisan aneks protokola kojim će, praktično, biti rešen status zaposlenih u „Zastavi" pre potpisivanja ugovora sa italijanskim „Fijatom".

- Ova posebna naknada bi se isplaćivala svakog meseca preko Nacionalne službe za zapošljavanje i sami zaposleni bi uplaćivali doprinose za penziono osiguranje do odlaska u penziju - dodao je Dinkić.

Ministarstvo je ranije predlagalo izmene Zakona o zapošljavanju kojima bi se radnicima u preostalim društvenim preduzećima u restrukturiranju koji imaju manje od pet godina radnog staža dokupio staž.

Sastanak o socijalnom programu

Predstavnici reprezentativnih sindikata u „Zastavi" danas u Ministarstvu ekonomije treba da potpišu socijalni program koji će biti deo ugovora između Vlade Srbije i „Fijata" o zajedničkom ulaganju u fabriku automobila, izjavio je predsednik Samostalnog sindikata „Zastave" Zoran Mihajlović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.