Nove mere štednje, ali ne na račun plata i penzija

Izvor: Studio B, 06.Mar.2012, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nove mere štednje, ali ne na račun plata i penzija

Premijer Mirko Cvetković nije danas isključio nove mere štednje, ali je istakao da se to neće odnositi na plate, penzije i socijalna davanja.

Cvetković je na pres konferenciji u okviru Biznis foruma na Kopaoniku, takođe istakao da očekuje stabilizaciju dinara, budući da su, kako je rekao, isrcpljeni faktori koji su uticali na njegovu nestabilnost i slabljenje.

Na pitanje novinara o sastanku državnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << vrha i guvernera, premijer je naglasio da taj sastanak nije bio tajan, da nije bilo pritisaka na guvernera, niti je to moguće, kada je reč o nezavisnoj instituciji.

„Nisam u poziciji da dajem zadatke, pogotovo ne nezavisnim organima.Govorim kao ekonomista. Kurs će u narednom periodu biti stabilan jer su iscrpljeni faktori koji su stvarali nestabilnost i uticali na slabljenje domaće valute", precizirao je Cvetković.

Premijer je istakao da su od početka godine ostvareni planirani prihodi u budžetu.

On je precizirao da prihodi u januaru bili na nivou planiranih, ali da su u februaru bili manji, navodeći da će vlada morati da pristupi merama štednje ako se pad prihoda nastavi i u martu.

Sustina je u tome da će se održavati nivo budžeta koji je planiran u ovoj godini, bez obzira što će doći do pada prihoda, precizirao je predsednik Vlade Srbije i dodao da će se raditi na daljoj racionalizaciji troškova.

Na pitanje, šta će biti pravni odnos da se budžetski korisnici primoraju na štednju u situaciji kada prihodi padaju, a rebalans je prepušten sledećoj vladi, premijer je rekao da ministar finanasija može da naloži ograničenje potrošnje.

„Ja ću da im kažem nemojte da trošite, a ako me budu pitali za pravni osnov, pozvaću se na Zakon o budžetskom sistemu", rekao je premijer.

Premijer je rekao, komentarišući konstataciju da je smanjeno interesovanje banaka za kupovinu državnih hartija od vrednosti, da nije smanjeno interesovanje banaka za preuzimanje tih hartija, već da je vlada pokušala da dužničke papire sa kraćim rokom dospeća zameni dugoročnijim.

Cvetković je u razgovoru sa novinarima ukazao na činjenicu da se Biznis forum održava u trenutku kada se kriza ponovo javlja, pa i produbljuje.

„Ova kriza ima duplo dno.Sada se pojavljuje kriza javnog duga", precizirao je Cvetkovićh.

Prema njegovim rečima, specifičnost ovogodišnjeg Biznis foruma je činjenica da se održava u izbornoj godini, te da će svi praktično moći da daju predloge i sugestije koje bi mogle da budu od koristi novoj izvršnoj vlasti.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.