Nikolić: Odluka o povećanju plata i penzija dobra

Izvor: Blic, 30.Apr.2015, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Odluka o povećanju plata i penzija dobra

Ekonomista Ivan Nikolić pozdravio je najavljeno povećanje plata i penzija od oktobra jer se, kako je rekao, domaća ekonomija pretežno bazira na domaćoj tražnji i ocenio da nema dileme da je za prva četiri meseca ove godine "budžetski rezultat sjajan".

Plate i penzije treba povećati što pre, jer se naša ekonomija pre svega zasniva na domaćoj tražnji, ma koliko bismo voleli da nam privredna aktivnost vuče izvoz što je najzdravije, to se ne dešava u meri u kojoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je potrebno ili u kojoj bi bilo dovoljno da bi obezbedilo nešto veću stopa rasta", izjavio je on Tanjugu povodom najave premijera Srbije da će od oktobra doći do povećanja plata i penzija.

Nikolić tvrdi da je povećanje primanja posebno važno za neke slojeve društva, pre svega za penzionere, koji su jako pogođeni tom merom.

- Podizanje njihovih primanja se nikako ne bi negativno odrazilo na makroekonomsku stabilnost s obzirom da su to iznosi koji se odnose na egzistencijalno zadovoljenje osnovnih potreba - ističe on i navodi da to ne bi remetilo ni eksternu ravnotežu.

Jedina dilema u ovom trenutku, kako je dodao, je u kom iznosu treba podići plate i penzije, s obzirom da se ta odluka mora doneti uz odobrenje MMF-a. Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je deficit budžeta u prva četiri meseca 21 milijardu dinara umesto planiranih 71 milijardu dinara, pri čemu u aprilu neće biti zabeležen nikakav minus u državnoj kasi.

Nikolić ocenjuje da je to znak da je i u aprilu nastavljen isti pozitivan trend povećane naplate poreskih prihoda i manjih rashoda kao u prvom kvartalu.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.