Nije mnogo, ali više nije moglo

Izvor: B92, 12.Nov.2015, 17:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nije mnogo, ali više nije moglo"

Odluka Vlade o povećanju plata i penzije je opravdana, pošto dolazi iz realnih izvora, smatraju analitičari.

Nije mnogo, ali više realno nije moglo, kažu stručnjaci. Dva miliona i sto pedeset hiljada ljudi će od januara imati puniji novčanik.

Uštede koje su postignute merama fiskalne konsolidacije su dale šansu državi da možda izađe i sa većom sumom, ali po cenu ugrožavanja balansa u državnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kasi.

“Ovo je najviše što se moglo postići u dogovoru sa MMF-om, jer mi ipak zavisimo od tog dogovora. Imamo limitiranu masu plata u javnom sektoru i penzija u odnosu na GDP. Dakle u takvoj jednoj računici ovo je maksimum koji se mogao postići”, kaže ekonomista Mahmud Bušatlija.

Posle negativnog privrednog rasta prošle, Srbija će ove godine biti u plusu. Očekuje se rast od 0,7 odsto, uz stabilan budžetski deficit, pa se prvi put u poslednjih nekoliko decenija ne očekuje rebalans budžeta.

Sociolog Vladimir Vuletić kaže da je veoma važno da su mere fiskalne konsolidacije dale rezultate.

“To jeste pozitivna poruka. Pozitivne poruke generalno, kao što negativne poruke često čine da stvari krenu nizbrdo, tako i pozitivne poruke same po sebi mogu pomoći da i ubuduće imamo pozitivan trend”, kaže Vuletić.

Ipak, ekonomisti upozoravaju, da i pored pozitivnih trendova koji postoje, najveći deo posla ostaje da se uradi, a to su strukturne reforme i smanjenje javnog sektora.

“Nama je potrebna privreda koja stvara veći bruto domaći proizvod i sve ovo što se radi radi se upravo zbog toga. Pošto je to užasno teško napraviti, naročito u propaloj privredi, jer mi smo prilično na niskim granama kad je reč pogotovo o neposrednoj proizvodnji, to je najteži deo posla”, kaže Radojka Nikolić, urednica magazine Biznis i Ekonometar.

Prema prognozi Evropske centralne banke, Srbija bi naredne godine trebalo da ima privredni rast od 1,8 odsto, sa sadašnjih 0,75. Istovremeno, nivo nezaposlenosti i dalje je na visokih 19 odsto, uz prosečnu platu od 366 evra, po čemu je Srbija na 39. mestu od 50 evropskih država.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.