Nemci će u penziju sa 69 godina

Izvor: Glas javnosti, Beta, 22.Jul.2009, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemci će u penziju sa 69 godina

BERLIN - Stručnjaci Nemačke banke (Dojče bank) ocenjuju da bi političari morali da, posle prevazilaženja ekonomske krize, nastave reformu penzionog sistema i starosnu granicu za odlazak u penziju podignu na 69 godina. U mesečnom izveštaju najveće nemačke banke za jul, kritikuju se nastojanja da se ponište reforma i mere štednje u penzionom osiguranju. Na udaru je posebno nedavno obećanje vlade da više od 20 miliona penzionera ne mora da strahuje od smanjenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << penzija čak i ako plate budu opadale.

Astronomski dugovi

Nemačka vlada očekuje da će ukupno državno zaduženje u ovoj godini da poraste za 126 milijardi na više od 1,7 biliona evra. Taj podatak naveden je u odgovoru na poslaničko pitanje postavljeno u Bundestagu. Iz vladinog odgovora proističe da će zaduženost po glavi stanovnika da poraste na 20.773 evra. Krajem 2008. je ukupan dug nemačke federacije, saveznih pokrajina i komuna iznosio 1.580 milijardi, što je u proseku bilo 19.240 evra po stanovniku 82-milionske Nemačke. Zbog teške privredne i finansijske krize, nemačka vlada u ovoj godini očekuje pad bruto društvenog proizvoda za šest odsto, što je najveće smanjenje u posleratnoj istoriji.  

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.