Nema dugovečnog braka bez opraštanja

Izvor: Blic, 16.Avg.2010, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema dugovečnog braka bez opraštanja

Prokuplje - Bračni par Pantović, Milica (82) i Čedomir (91), proslavio je šest decenija zajedničkog života. Oni imaju najduži bračni staž u Toplici, i kažu da je za bračnu zajednicu pored obostrane ljubavi najbitnije biti popustljiv, praviti kompromise i praštati.

- Oboje smo vaspitani u patrijarhalnom duhu - da se bračni drug poštuje i da se svaki nesporazum prebrodi strpljenjem i razumevanjem - kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Milica, učiteljica u penziji, vitalna i u 82. godini. Ona napominje da je tajna dugogodišnjeg uspešnog braka, između ostalog, i sudbina koja je htela da se njihovi putevi ukrste. Jer, posle učiteljske škole, Milica je iz okoline Kragujevca, 1949. godine prema rasporedu Vlade Srbije, došla u kuršumlijsko selo Kupinovo, gde je bila prva učiteljica.

- Čedu sam upoznala te iste godine na seoskom saboru, kada je onako stasit i pomalo drzak došao da me pita da se udam za njega. Pošto je rođen u susednom selu Đake, nastavio je često da dolazi - priseća se Milica i priznaje da joj se Čedomir odmah neobično dopao, zbog čega je već u leto naredne godine izgovorila sudbonosno "da".

Nekoliko godina kasnije, Milica je nastavila da radi u Prokuplju gde je Čedomir već radio kao nastavnik u školi, ali su potom zbog posla promenili nekoliko gradova, Kuršumliju, Prištinu, kao i Paraćin, gde je Milica bila direktor škole, a Čeda nastavnik...

- Iako sam mu bila pretpostavljena, i tada me je slabo slušao - u šali kaže Mica kako je od milošte zove ne samo Čeda već i poznanici, napominjući da su se posle dugo godina skrasili u Prokuplju gde je Čedomir nastavio da radi kao direktor Srednje poljoprivredne, a potom i Više poljoprivredne škole koju je osnovao.

Pantovići se vrlo rado, uz pošalice, prisećaju prošlosti.

- Zbog brojnih obaveza Čeda je svakodnevno bio izvan kuće, tako da sam gotovo sama podizala kćerku Svetlanu, sada doktorku, i sina Dragana, inženjera. Bilo je svačega u našem zajedničkog životu, ali sam mu ja sve opraštala. A kako i ne bih kada je to zasluživao. Recimo, jednom prilikom sam ga vozila u Bugarsku, jer on godinama nije želeo da polaže vozački ispit. Pošto sam kod Pirota napravila udes, danima smo ležali u bolnici, on sa slomljenom nogom i nosem, ja sva ugruvana. Međutim, nije mi uputio ni reči prekora, samo me povremeno upita: "Kako si Milice, devojčice moja?" A ja njemu onda otpevam pesmu - priča Mica dok čika Čeda kao iz topa dodaje da zato sada ne izlazi iz automobila koji i u 91. godini vozi bez problema.

Čeda: Osećam se odlično, iako Mici ne valjam

Uprkos godinama, čika Čeda je ostao vedar i duhovit, a svoje dogodovštine rado prepričava.

- Pita mene jedan prijatelj - kako sam. Ja mu kažem - odlično. Tako uvek odgovaram jer ko me voli, milo mu je da čuje, a ko me mrzi, crći će od muke pre mene.

- Kako si odlično kad mi juče tvoja Mica reče da ne valjaš ništa? - čudi se moj prijatelj. Nije te slagala, kažem ja. Pre 30 godina sam joj valjao, a sad, naravno da joj ne valjam - kazuje Čeda, uvek spreman na pošalice kome je supruga samo jednom u životu ozbiljno zamerila zato što je obećanje da se venčaju u crkvi ispunio tek posle 12 godina.

Kroz šalu objašnjava da je doktorki iz komisije, na pitanje o proveri pamćenja kako mu se zove žena, odgovorio kontrapitanjem: "Ne znam na koju mislite, imam ih mnogo!". Osim što je nasmejao doktorku dobio je produžetak dozvole na dve godine zbog čega je sada najstariji vozač u Toplici.

- Ma, voleo je on žensko društvo, ali me nikada to nije ljutilo. I u ovim godinama voli da je okružen ženama - dodaje u šali Mica bez trunke ljubomore.

I dok navodno u poverenju priča da "Čeda nije nimalo lak za porodični život", ipak priznaje da smatra da je žena stub porodice i da nekada mora da istrpi i suprugove hirove. Taj recept, kaže, pomogao joj je da sačuva brak koji već šest decenija traje u slozi.

Čedomir Pantović poznat kao veliki humanitarac i dugogodišnji direktor humanitarnog fonda "Radoš Jovanović Selja" godinama pomaže decu čiji su roditelji nastradali. Svakoga meseca kreće svojom "škodom", kojoj je skoro pola njegovih godina, i više od stotine dece obraduje vrednim poklonima.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.