„Nebeske vidre” brane zastavnika Koraća

Izvor: Politika, 02.Feb.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Nebeske vidre” brane zastavnika Koraća

Tražimo da se predsedniku Tadiću i ministru Šutanovcu prenese istina o slučaju podoficira koji može ostati bez penzije i stana, kaže pukovnik Nenad Kuzmanović

Niš – Kao što se i očekivalo, u poslednjih nekoliko dana bilo je brojnih reagovanja na tekst u „Politici” o tome kako zastavniku Radoslavu Koraću (48) iz Niša, najboljem sportisti padobrancu naše zemlje, višestrukom prvaku >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i državnom rekorderu, posle oduzete penzije vojska hoće da uzme i stan. Juče je u naše dopisništvo u Nišu došao i pukovnik Nenad Kuzmanović, vođa, rukovodilac i kapiten legendarne i elitne srpske ekipe padobranaca „Nebeske vidre”, čiji je najistaknutiji član bio zastavnik Korać.

– Ne mogu da shvatim da nešto ovako događa u našoj državi. Najpre hoću da kažem da je sve, kad je reč o oduzetoj penziji i okolnostima koje su dovele do zastoja u isplati, jasno kao dan. Mi, kolege Koraća i članovi „Nebeskih vidri”, kao i svi padobranci – i oni u sklopu vojnih jedinica, ali i civili – dobro znamo da se posle odlaska u prekomandu u 82. pomorski centar u Kumboru Korać pismeno izjasnio da želi da ostane u sastavu srpske vojske. To niko ne može da ospori. Pitam samo jedno: ako je zastavnik Korać od državnih organa Srbije dobio rešenje o priznavanju prava na penziju, šta za naše nadležne organe može da bude sporno. Srpski fond mora da preuzme isplatu, jer Korać nijednog trenutka nije imao prebivalište u Crnoj Gori, već samo u Nišu i Srbiji.

Drugim rečima, ističe pukovnik Kuzmanović, Korać se, što svi znaju, osim u službama gde treba sve da se „preseče”, nikada nije opredeljivao za crnogorsku, već samo za srpsku vojsku i, kao državljanin Srbije i stanovnik Niša, ostvario je pravo na penziju.

– Mi, njegove kolege – kaže Kuzmanović – već smo pokrenuli akciju da se najvišim državnim organima Srbije, pre svega Ministarstvu odbrane i ministru Draganu Šutanovcu, ali i predsedniku Srbije Borisu Tadiću, pošto znamo da je o ovom slučaju već razgovarano i u kabinetu predsednika, prenese samo prava istina o slučaju zastavnika Koraća. Otvoreno sumnjamo da su dosadašnje neshvatljive odluke nadležnih organa u našoj zemlji u vezi sa Koraćevom penzijom rezultat neistinito prenetih činjeničnih stvari o njemu.

Koraćeve kolege iz „Nebeskih vidri” i redova vazduhoplovaca i specijalnih jedinica nastojaće da se hitno razreši i najnovija ujdurma, pokrenuta iz Vojnograđevinskog centra u Nišu oko oduzimanja stana penzionisanom zastavniku, državnom prvaku i njegovoj porodici.

– Korać je rođen u Srbiji, njen je državljanin i u njoj živi. Ima službeni stan u Nišu i nigde drugde u svetu. Neko, međutim, pokušava da celu situaciju predstavi drugačije. Poslednje informacije koje imamo govore da je ministar Šutanovac zatražio dokumentaciju i o penzionisanju Koraća, ali i o njegovoj imovini. Kako je i tu sve čisto, nadamo se i verujemo da će brzo problem biti rešen u njegovu korist – rekao nam je pukovnik Nenad Kuzmanović.

Toma Todorović

[objavljeno: 03/02/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.