Ne može matematičar da predaje fizičko

Izvor: B92, 12.Nov.2015, 17:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ne može matematičar da predaje fizičko"

Član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov kaže da povećanje plata i penzija neće ugroziti fiskalnu konsolidaciju i upozorio da nas čekaju još dve teške godine

Altiparmakov je u Kažiprstu B92 kazao da povećanje plata i penzija neće ugroziti trogodišnji plan fiskalne konsolidacije dogovoren aranžmanom sa MMF jer je reč o ograničenom iznosu od 100 miliona evra.

Sa druge strane, kako je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << naveo, povećanja će delimično biti obezbeđena povećanjem akciza na gorivo, dakle trajnim državnim prihodom.

“Nema besplatnog ručka, ako povećate rashode negde morati povećati i prihod”, kazao je Altiparmakov.

Na pitanje da li tim stavom Fiskalni savet menja ranije stanovište da je još rano za povećanje primanja, Altiparmakov kaže da je, ukoliko se gledaju samo ekonomski aspekti, rano reći da smo završili fiskalnu konsolidaciju i tu postoji još mnogo posla u naredne dve godine.

Međutim, postoji i širi, društvenopolitički aspekt koji nije u našoj nadležnosti ,ali kada sprovodite reforme morate da pazite da se ne dogodi situacija kao u Grčkoj I morate da obezbedite podršku za te reforme, kazao je on.

Naveo je da povećanje neće otvoriti dodatnu budžetsku rupu u narednim godinama, ali I dodao da će fiskalna konsolidacija zavisiti od strukturnih reformi, sa kojom se već kasni.

“Uspeh smanjenja budžetskog deficit u ovoj godini je i uspešniji nego što se predviđalo, ali u strukturnim reformama se kasni, u reformi javnih preduzeća i preduzeća u restrukturiranju, ali i racionalizaciji u javnom sektoru”, objasnio je Altiparmakov.

On je kazao da su u Fiskalnom savetu došli do zaključka da su inicijalni planovi za smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru preambiciozni i da nije realno da za tri godine ode 75.000 ljudi.

“Nismo našli nijednu evropsku zemlju da je to uradila i to se preslikava u manje smanjenje deficita”, kazao je Altiparmakov i dodao da je već jasno da dinamika racionalizacije neće biti poštovana do kraja 2015. i da se prebacuje u sledeću godinu, ali postoji opasnost da se i iz sledeće prebaci u onu tamo.

Altiparmakov kaže da zaista ništa nismo naučili na greškama iz 2005. i 2010. kada smo takođe imali aranžmane sa MMF i smanjivali smo javni sektor dajući otpremnine.

“A onda smo shvatili da ne može nastavnik matematike da zameni nastavnika fizičkog i da nije trebalo tako usiljeno da smanjujemo i dajemo otpremnine. Bilo bi jeftinije da su sačekali penziju”, kaže član Fiskalnog saveta.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Altiparmakov: Povećanje plata i penzija neće ugroziti plan fiskalne konsolidacije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Nov.2015

Uspeh budžetskog smanjivanja deficita u ovoj godini je po svim parametrima i uspešniji nego što se očekivalo, izjavio je danas član Fiskalni saveta Nikola Altiparmakov dodajući da najavljeno povećanje plata i penzija neće ugoroziti plan fiskalne konsolidacije..."Sa stanovišta održivosti javnih...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.