Nastavak pregovora o slovenačkim penzijama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jun.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak pregovora o "slovenačkim penzijama"

BEOGRAD - Državni sekretar u Ministarstvu rada i socijalne politike Snežana Lakićević-Stojačić izjavila je danas da je sa predstavnicima Ministarstva rada i socijalne politike Slovenije dogovoren nastavak pregovora i što skorije potpisivanje Sporazuma o socijalnom osiguranju.

Tokom sastanka ministara EU i ministara zemalja zapadnog Balkana u Ženevi, sa slovenačkom ministarkom za rad i socijalnu politiku Marijetom Cotnam razgovarali smo o nastavljanju pregovora i što skorijem >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << potpisivanju Sporazuma o socijalnom osiguranju koji je za Srbiju izuzetno značajan, precizirala je Stojačićeva.

Za sada jedino Srbija bez sporazuma

"Srbija je, na žalost, jedina zemlja od bivših jugoslovenskih republika sa kojom Slovenija nema potpisan takav sporazum", podsetila je ona.

To pravo ne ostvaruje oko 10.000 građana Srbije koji su stekli uslove za slovenačke penzije radeći ceo ili deo svog radnog veka u tamošnjim firmama, ali se njihove penzije faktički svakog meseca isplaćuju iz budžeta Srbije, za šta je potrebno više od milion evra.

Slovenačka ministarka za rad je izrazila želju da se što pre nastave pregovori, rekla je Stojačićeva, precizirajući da je postignut dogovor da počne razmena konkretnih podataka o ljudima koji imaju osnova za ostvarivanje slovenačkih penzija.

Prema njenim rečima, dogovoreno je, takođe, i da se nastave bilateralni susreti i do kraja godine pokuša potpisivanje Sporazuma o socijalnom osiguranju.

Stimulisanje zapošljavanja mladih

Predložen je i sastanak Unije poslodavaca Slovenije sa srpskim partnerima, kao i sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, radi utvrđivanja mogućnosti angažovanja radne snage iz Srbije.

Svi učesnici neformalnog sastanka kome su prisustvovali ministri rada Nemačke, Portugalije, Francuske, Češke, Albanije, BIH, Slovenije, Makedonije, Crne Gore i Hrvatske, zainteresovani su za stimulisanje zapošljavanja mladih.

Stojačićeva je razgovorala i sa komesarom EU za rad i socijalnu politiku Vladimirom Špidlom koji je ponudio pomoć u izmenama zakonodavstva radi lakšeg zapošljavanja mladih, ali i novim merama kojima bi se Srbija približila standardima EU.

"Ono što je interesantno za Srbiju je da porast obrazovanja ne znači i lakše pronalaženje posla, što ukazuje da je neophodna reforma obrazovnog sistema, jer je očito da školujemo kadrove koji u ovom trenutku ne trebaju tržištu rada", zaključila je Stojačićeva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Dogovoren nastavak pregovora sa Slovenijom

Izvor: Kurir, 16.Jun.2008

BEOGRAD, 16. juna (Tanjug) - Državni sekretar u Ministarstvu rada i socijalne politike Snežana Lakićevcih - Stojačić izjavila je danas da je sa predstavnicima Ministarstva rada i socijalne politike Slovenije dogovoren nastavak pregovora i što skorije potpisivanje Sporazuma o socijalnom osiguranju.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.