Naši zaboravljeni velikani ili kakav smo mi to narod?” - tribina o istaknutim naučnicima u Nišu

Izvor: JužneVesti.com, 29.Nov.2023, 10:41

"Naši zaboravljeni velikani ili kakav smo mi to narod?” - tribina o istaknutim naučnicima u Nišu

Značajni, ali u velikoj meri i zaboravljeni naučnici koji su dali svoj veliki doprinos u u oblasti prirodno-matematičkih i tehničkih nauka, povod su predavanja profesora Dragana Gajića koje će biti održano u četvrtak, 30. novembra od 19 sati u Velikoj sali Univerziteta u Nišu.

U poslednjih nekoliko godina profesor doktor Dragan Gajić, predsednik Astronomskog društva “Alfa” i redovni profesor u penziji Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, u više navrata >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << je u diskusijama o našem obrazovnom sistemu govorio o naučnicima koji su dali značajan doprinos razvoju naše i svetske nauke, ali koji su u široj javnosti zaboravljeni ili se o njima, a pre svega o njihovom radu, malo zna.foto: AD Alfa

Iz takvih diskusija proizašla je ideja da se o nekima od njih, bez dubljeg teorijskog zalaženja u njihov rad, nešto kaže kroz prigodno predavanje. Cilj je da se bar deo naših građana, a pre svega mladi ljudi, upoznaju sa značajem ovih naučnika. Na predavanju profesor Gajić govori o nekim našim značajnim ali u velikoj meri “zaboravljenim” naučnicima u oblasti prirodno-matematičkih i tehničkih nauka, uz sagledavanje istorijskih i društvenih okolnosti kada se odvijao njihov rad. - kažu organizatori.

Među njima ima onih o kojima se skoro ništa ne zna, kao što su Zaharije Orfelin, Atanasije Stojković, Vuk Marinković, ali i onih o kojima se govori samo u kontekstu nacionalnih prepucavanja, kao što je slučaj sa Ruđerom Boškovićem, smatraju organizatori.

Tu su i oni koje smo počeli da uvažavamo tek kada smo saznali koliko su u svetu cenjeni - Milutin Milanković, kao i oni za koje su uglavnom svi čuli, ali malo znaju o njihovom stvarnom radu - Josif Pančić, Sima Lozanić, Jovan Cvijić, Mihajlo Pupin, Mihajlo Petrović, pa i Nikola Tesla, koji je u laičkoj javnosti više poznat po "ezoteričnim" otkrićima koja mu se pogrešno pripisuju, a manje po svojim genijalnim delima koja su preporodila našu civilizaciju - objašnjavaju.

Konačno, govoriće se i o Pavlu Saviću, pioniru istraživanja u oblasti fisije, koji je do pre tridesetak godina bio jako poznat i cenjen, a danas se takoreći i ne pominje u našim školama i udžbenicima. Takav naš odnos prema pomenutim velikanima svakako nam ne služi na čast, ističu organizatori i pozivaju Nišlije da dođu na predavanje.

Predavanje će biti održano u okviru realizacije projekta "Kako dohvatiti zvezde“, koji je podržao Centar za promociju nauke Beograd u organizaciji Astronomskog društva „Alfa“, Departmana za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta i Univerziteta u Nišu.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.