Izvor: Politika, 06.Dec.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najviše za plate, penzije i socijalu

Država će, prema predlogu budžeta koji je vlada juče jednoglasno usvojila, iduće godine prihodovati 698,7, a potrošiti 748,3 milijardi dinara. Deficit od 49,6 milijardi dinara pokrivaće se privatizacionim prihodima i kreditima

– Vlada Srbije konačno je, i to jednoglasno, usvojila predlog budžeta za narednu godinu, kojim niko nije zadovoljan. A kad većina nije zadovoljna to znači da se država ponašala odgovorno i da je budžet veoma restriktivan. Stoga sam ja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za razliku od većine, veoma zadovoljna.

To je izjavila ministarka finansija Diana Dragutinović, na jučerašnjoj konferenciji za novinare, posle usvajanja budžeta za narednu godinu, a dok je još trajala sednica vlade na kojoj je bilo oko šezdeset tačaka dnevnog reda.

Uz konstataciju da će i manji prihodi, rashodi i deficit doneti smanjenje ukupne javne potrošnje za oko dva odsto – na 43 procenta bruto domaćeg proizvoda ministarka je pred novinarima delimično raspakovala knjigu prihoda i izdataka: država računa da će iduće godine prihodovati 698,7 a potrošiti 748,3 milijardi dinara.

Deficit od 49,6 milijardi dinara i otplata duga, znači ukupno 92,4 milijarde dinara, pokriće se sa 50 milijardi privatizacionih prihoda, zaduživanjem (u zemlji 13,23 i inostranstvu sedam milijardi) i trošenjem 22,1 milijarde dinara iz depozita Republike.

Čak 91 odsto ukupnih budžetskih izdataka – 686,5 milijardi dinara biće potrošeno na tekuće rashode: za plate zaposlenih 188,4, kupovinu robe i usluga (računi za vodu, struju, telefone, specijalizovane usluge, službena putovanja) – 45,8, otplatu kamata 24, subvencije 41, transfere opštinama i pokrajinama – 73,6, dotacije organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja – 233,3, socijalnu zaštitu iz budžeta 72 i ostale stavke – 8,4 milijarde dinara. Za kapitalne rashode namenjeno je 40,4, a za budžetske pozajmice – 21,5 milijardi dinara. Ili jasnije, kako je objasnila Dragutinović, oko 70 odsto budžeta otići će na plate, penzije i socijalna davanja.

Prema objašnjenju ministarke Dragutinović, plate iz budžeta za oko 260.000 zaposlenih moći će da rastu do nivoa planirane inflacije, a politika zarada i zapošljavanja, za koju se opredelila vlada, važiće i za lokalnu samoupravu i javna preduzeća. Takođe, ovaj budžet ne podrazumeva, kako je rekla, primenu proširenog dejstva Opšteg kolektivnog ugovora.

Subvencije (komunalnim preduzećima, poljoprivredi, železnici i neprivatizovanim društvenim preduzećima) biće manje za 15 odsto (umesto 48,5 iznosiće 41 milijardu dinara), a izdaci za materijalne troškove države zadržaće se na ovogodišnjem nivou, što znači da će realno pasti. Penzije za koje je iz budžeta namenjeno 177,6 milijardi, posle 10-procentnog povećanja s jeseni, ostaće na nivou s kraja 2008, a ako kriza potraje neće se menjati do kraja sledeće godine. Kapitalni izdaci će zadržati isto učešće u BDP, projekti Nacionalnog investicionog plana za koji je predviđeno oko 12 milijardi dinara, fokusiraće se na Koridor 10. Koridor 10, za koji je iz budžeta namenjeno oko 10 milijardi dinara, najvećim delom finansiraće se kreditima Svetske, Evropske investicione i Evropske banke za obnovu i razvoj, objasnila je Dragutinović.

-----------------------------------------------------------

Veće akcize

Akcize na derivate nafte, cigarete, pivo i kafu, kao i takse za registraciju automobila od Nove godine, kako vlada predlaže, biće uvećane.

Da bi pokrila budžetski gubitak zbog primene Prelaznog trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom, a usled manje naplate carina i PDV-a, sem očekivanog povećanja prihoda od dividendi javnih preduzeća, država se odlučila i za vanredno povećanje akciza.

Sem redovnog usklađivanja sa inflacijom, prema vladinom predlogu, akcize na dizel biće povećane za dodatnih pet, na benzin za dinar, na pivo za 1,5 dinara, a na kafu sa 30 na 40 odsto. U dogovoru sa duvanskom industrijom skočiće i akcize na cigarete, mimo Akcionog plana, najavila je Diana Dragutinović.

Što se tiče taksi za registraciju vozila, odluka je, po rečima ministarke odložena za sledeću sednicu vlade, zbog, kako je rekla „malih razmimoilaženja”.

Kako „Politika” saznaje iz kabineta potpredsednika Dinkića, na njegovu inicijativu, juče je sa dnevnog reda skinut predlog Ministarstva finansija da se, kako kaže ovaj izvor, „porez na registraciju automobila do 2000 kubika poveća tri puta”.

Da bi se izbegao udar na srednju klasu građana koja uglavnom ima vozni park iz ove kategorije, Dinkić je, kako nam je objašnjeno, predložio da se poveća ova dažbina za registraciju luksuznih vozila, jačih od 2000 kubika, aviona i glisera.

-----------------------------------------------------------

Ko može da koristi državne automobile

Vlada Srbije je juče, kao jednu od mera štednje, donela i uredbu kojom se propisuje ko će ubuduće moći da koristi službena kola i vozače.

Pravo na stalnu upotrebu službenog vozila sa vozačem imaće predsednici Republike, Narodne skupštine, Vlade, Ustavnog i Vrhovnog suda Srbije, potpredsednici parlamenta i Vlade i ministri, kao i sekretar Skupštine i generalni sekretari predsednika Republike i Vlade. Službena vozila, prema potrebi, na zahtev, moći će da koriste i izabrana, imenovana i postavljena lica i državni službenici u republičkim organima.

-----------------------------------------------------------

Paket zakona

Sem budžeta i finansijskih planova fondova obaveznog socijalnog osiguranja, vlada je juče usvojila i Memorandum o budžetu i ekonomskoj i fiskalnoj politici za narednu sa projekcijama za sledeće dve godine i predloge više zakona ili zakonskih izmena: o republičkim taksama i akcizama, carinskoj tarifi, kontroli državne pomoći, eksproprijaciji, krivičnom i parničnom postupku.

-----------------------------------------------------------

Inflacija do osam odsto

Bruto domaći proizvod u 2009. godini, prema novim vladinim projekcijama, na temelju kojih je urađen i budžet, realno će se uvećati za 3,5 odsto, a inflacija neće preći osam procenata.

Vesna Jeličić

[objavljeno: 07/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.