Najavljeno povećanje minimalca, ali i penzija od Nove godine

Izvor: JužneVesti.com, 14.Sep.2020, 18:25

Najavljeno povećanje minimalca, ali i penzija od Nove godine

Nova minimalna cena rada biće 32.126 dinara, što je povećanje od 6,6 %, saopštio je predsednik Sindikata "Nezavisnost" Zoran Stojiljković, ujedno i predsedavajući Socijalno-ekonomskog saveta koji je i predložio novi “minimalac”. Odluku donosi Vlada Srbije, a ministar Siniša Mali najavio i povećanje penzija za 5,9 % od 1. januara.

Sindikati i poslodavci došli su do nekog rešenja, a novi minimalac pratiće >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << i povećanje neoporezivog dela zarade i olakšice koje će omogućiti poslodavcima da, rečeo je, to u uslovima pandemije podnesu.

Zoran Stojiljković, predsednik UGS "Nezavisnost", napomenuo je, a prenosi N1, da se nije došlo do konsenzusa oko minimalne cene rada.

Za nas u sindikatima to nije bilo prihvatljivo jer u zonu beskrajnog produžavanja ostavlja dogovor od pre tri godine da minimalna zarada stigne makar minimalnu potrošačku korpu - rekao je Stojiljković, a prenosi N1.

Napomenuo je i da su sindikati pokazali razumevanje u teškoj situaciji zbog pandemije.

Pored minimalca, ministar finansija Siniša Mali najavio je i veće penzije.

Od 1. januara sledeće godine penzije će biti veće za 5,9 odsto, na osnovu švajcarske formule - najavio je Mali.

Podsetimo, minimalac je do sad bio oko 30.000 dinara, a sindikati su tražili da bude oko 37.000 dinara mesečno.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Sloga: Povećanje minimalca manje od najavljenog poskupljenja struje

Izvor: Radio 021, 14.Sep.2020

Sindikat Sloga ocenio je da je minimalna cena rada za 2021. godinu od 32.126 dinara "ponižavajuće mala i ispod svake granice pristojnog života i šamar radnicima, penzionerima i celokupnom građanstvu Srbije"..."Način na koji je odluka o minimalnoj ceni rada doneta je nastavak dugogodišnjeg tranzicionog...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.