Izvor: Radio 021, 14.Sep.2020, 21:47

Sloga: Povećanje minimalca manje od najavljenog poskupljenja struje

Sindikat Sloga ocenio je da je minimalna cena rada za 2021. godinu od 32.126 dinara "ponižavajuće mala i ispod svake granice pristojnog života i šamar radnicima, penzionerima i celokupnom građanstvu Srbije".

"Način na koji je odluka o minimalnoj ceni rada doneta je nastavak dugogodišnjeg tranzicionog igrokaza 'Zlatnih godina srpskog privrednog rasta' u izvođenju socijalnih partnera, predstavnika Vlade Srbije, Unije poslodavaca i takozvanih reprezentativnih, režimskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << sindikata koji pred javnošću i svojim članstvom glumataju nezadovoljstvo", ističe Sloga.

Taj sindikat upozorava da je ono šta treba da zabrine svakog ko živi isključivo od svog rada to da korona virus postaje glavno oruđe u eksploataciji radne snage, što ukazuje i izjava ministra finansija Siniše Malog da je "minimalac povećan uprkos korona virusi i pandemiji".

"Da li nam to ministar Mali šalje poruku i upućuje da bi svi trebalo ponizno da prihvatimo njihovo velikodušno povećanje od 6,6 odsto, oko 2.000 dinara na mesečnom nivou, a na dnevnom ni da pominjemo, jer bi cifra pokazala da nije dovoljna ni za kupovinu jednog litra mleka. U svemu, ovo je šamar radnicima, penzionerima i celokupnom građanstvu Srbije, koje u oktobru ove godine najverovatnije očekuje još jedan direktni 'aperkat' Vlade Srbije u vidu ranije najavljenog i pomalo zaboravljenog poskupljenja struje od 7,7 do 7,9 odsto na zahtev Međunarodnog monetarnog fonda", ocenjuje ovaj sindikat.

Vlada ima najveću korist od povećanja miminalne zarade

Urednica Nove ekonomije Ivana Pavlović ocenila je da će Vlada Srbije imati najveću korist od povećanja miminalne zarade, jer će time "ubrati" dodatne prihode naredne godine.

Ovim potezom, istakla je Pavlović, Vlada će pokušati da ublaži činjenicu da je veliki broj ljudi, tokom pandemije korona virusa, pre svega oni koji rade na privremeno-povremenim poslovima i u sivoj ekonomiji, ostao bez pomoći države.

"Mi smo zaboravili da je ogroman broj ljudi u krizi i pandemiji koji je prvi ostao bez posla, ostao bez bilo kakvih primanja, jedinu pomoć koju su dobili od države jeste 100 evra. Novčana socijalna pomoć koju dobijate nije tako velika. Umesto da smo se targetirano bavili pomoći sektorima, kako privredi tako i nezaposlenim radnicima, Vlada se odlučila na ovaj potez", rekla je Pavlović.

Ministar finansija Siniša Mali objavio je, posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta, da će minimalna zarada biti povećana na 32.126 dinara.

Autor: 021.rs, FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.