Na Ekonomskom samitu Srbije o penzijama, EU, Rusiji

Izvor: VOA, 23.Okt.2017, 22:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Ekonomskom samitu Srbije o penzijama, EU, Rusiji

U Beogradu je danas održan 17. po redu Ekonomski samit Srbije, na kome je premijerka Srbije Ana Brnabić govorila o ekonomskim uspesima Vlade, dok je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hojt Ji postavio pitanje zbog čega Rusija insistira na diplomatskom imunitetu humanitarnog centra u Nišu. Najbolji pokazatelj uspeha ove i prethodne vlade, koja je pokrenula reformu fiskalne konsolidacije, videće se u novčaniku građana, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić i dodala da su stvoreni uslovi za trajno povećanje penzija i plata velikog broja zaposlenih u javnom sektoru. Učestvujući u radu 17. Ekonomskog samita u Beogradu, ona je objasnila da će 90 odsto penzionera imati veće penzije nego što su imali pre 2014. godine i mera fiskalne konsolidacije. "Mi se spremamo kao Vlada da isplatimo jednokratan iznos od 5.000 dinara kao podršku svim penzionerima u Srbiji. A od 1. januara 2018. godine i da svim penzionerima povećamo penzije za, meni se čini, neverovatnih i jako važnih pet posto", rekla je Brnabić. Na panelu u okviru Samita, ambasadori Nemačke i Italije su poručili da su njihove zemlje optimisti u pogledu evropskih integracija Srbije, dok je bivša šefica grčke diplomatije Dora Bakojani izrazila uverenje da će Srbija imati volje da sve uslove za članstvo ispuni do 2025. godine. Ambasador Italije Đuzepe Manco je rekao da usaglašavanje sa politikom EU ne znači da se od Srbije traži da nema odnose sa drugim zemljama, dok je ambasador Nemačke Aksel Ditman napomenuo da EU nije samo ekonomski klub, već organizacija koji ima svoje uslove. "Mi nemamo nikakvih problema zbog toga što Srbija ima dobre i bliske veze sa trećim zemljama. Ali, u okviru EU imamo određena pravila - neka se tiču spoljne politike, imamo pravila o konkurenciji, pomoći države i drugim stvarima. Ta pravila treba da budu ispunjena, a imamo Evropsku komisiju koja to nadgleda i intenzivno analizira", istakao je Ditman. A na Ekonomskom samitu je učestvovao i zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hojt Ji, koji je izjavio da SAD podržavaju evropske integracije Srbije. Beograd bi trebalo da postavi pitanje šta Moskva čini kako bi Srbija ispunila cilj priključenja EU, rekao je Ji i dodao da ne zna kako bi humanitarni centar sa diplomatskim imunitetom mogao doprineti ostvarenju tog cilja. Po njegovoj oceni, ruska vizija Zapadnog Balkana je mnogo drugačija od vizije SAD i EU i želje da Srbija bude što bolje integrisana u Evropu. Moskva želi da Zapadni Balkan bude slab i podeljen, naveo je Ji. Opširnije o izjavi Hojta Jia, možete čitati ovde.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Brnabićeva i Mihajlovićeva sa Hojtom Jijem

Izvor: RTS, 24.Okt.2017, 12:24

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović odvojeno su se sastale u Beogradu sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Brajanom Hojtom Jijem. . Na sastanku Ane Brnabić i Hojta...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.