NBS: Devizne rezerve na najvišem nivou nakon kupovine devet tona zlata

Izvor: RTS, 14.Nov.2019, 17:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBS: Devizne rezerve na najvišem nivou nakon kupovine devet tona zlata

Narodna banka Srbije korigovala je rast bruto domaćeg proizvoda za 2019. godinu sa 3,5 na 3,6 odsto. Devizne rezerve su premašile 14,2 milijarde evra i istorijski su na najvišem nivou, nakon kupovine devet tona zlata iz Bazela. Demantovano je da će povećanje plata i penzija uticati na inflaciju.
Jorgovanka Tabaković kaže da niko ne može >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da ospori rezultate koji su postignuti u poslednjih šest godina kada je reč o osnovnim postulatima ekonomske politike i da je Srbija iznutra sebi najveća snaga.

Naglasila je da raste nivo kredita privredi i stanovništvu, da je pao i nivo nenaplativih kredita.
Kao veliki uspeh istakla je kupovinu zlata najvišeg kvaliteta na međunarodnom tržištu, čime je zemlja obezbeđena od mogućih ekonomskih udara.
Devet tona je ostalo u Bazelu kako bi se smanjili troškovi i koje se može u svakom momentu i prodati. Prethodno je Narodna banka kupila u Boru od "Ziđina" jednu tonu.
Navela je da Srbija sada ima 30,4 tona zlata, što u deviznim rezervama predstavlja oko 10 procenata.
"Ostatak deviznih rezervi je restrukturiran, tako da predstavlja sigurnost na isti način kao što restrukturiramo javni dug – povećavajući iznos u dinarima i u evrima, zato što na odnos dinar-evro možemo da utičemo snižavajući vrednosti duga u dolarima", rekla je Tabakovićeva.
Inflacija je trenutno ispod donjeg projektovanog nivoa i tako će biti do sredine iduće godine.
Privredni rast je ostvaren uprkos sumnjama i on je u poslednjem tromesečju bio čak 4,7 odsto međugodišnje.
Narodna banka demantuje da će najavljeno povećanje plata i penzija uticati na inflaciju i rast bruto domaćeg proizvoda, jer one će rasti ispod tog nivoa i da penzije u privatnoj potrošnji utiču sa 12 procenata, a zarade u privatnom sektoru sa 45 odsto.
Demantovali su i da potrošnja ide na teret javnih investicija koje su već sada oko 22 odsto sa ciljem da pređu 25 odsto.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.