Mrkonjić: Osloboditi Milanovića

Izvor: B92, 28.Maj.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mrkonjić: Osloboditi Milanovića

Beograd -- Milutin Mrkonjić izjavio da je preduslov SPS-a za formiranje vlade prestanak progona porodice Milošević, kao i da se oslobodi bivši direktor RTS-a Dragoljub Milanović.

Potpredsednik SPS-a je u intervjuu za Blic rekao da očekuje da razgovori sa radikalima i koalicijom DSS-NS oko formiranje vlade budu nastavljeni. Dodao je da koalicija oko SPS-a insistira na potpisivanju SSP-a, na uvećanju penzija za deset odsto i na tome da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << penzije, u određenom periodu, dostignu visinu od 70 odsto u odnosu na plate.

"Međutim, preduslov bilo koje priče za nas je da prestane progon porodice Milošević i da se oslobodi Dragoljub Milanović", kazao je Mrkonjić.

"Danas nema sastanka"

Sastanak Tomislava Nikolića, Vojislava Koštunice i Ivice Dačića, posvećen stavu vlade koju bi te tri liste formirale prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, neće biti održan danas, tvrdi izvor agencije Beta.

Prema njegovim rečima, ako SRS i DSS-NS prihvate njihove uslove, onda SPS neće ni počinjati razgovore sa Demokratskom strankom.

Mrkonjić je za Večernje novosti, međutim, kazao da dogovor sa radikalima i narodnjacima u Beogradu ne znači da je SPS "definitivno zalupila vrata" DS-u i dodao da ne vidi zašto bi taj sporazum bio prepreka za republički nivo.

LDP: Ne abolirati masovne ubice

Predsednik Liberalno-demokartske partije Čedomir Jovanović osuđuje izjavu potpredsednika Socijalističke partije Srbije Milutin Mrkonjića "da je preduslov za formiranje vlade sa tom strankom prestanak progona porodice Slobodana Miloševića i oslobađanje bivšeg direktora RTS-a Dragoljuba Milanovića".

Jovanović navodi da Mrkonjić i njegova stranka moraju da "raskrste sa politikom prošlosti i prestanu da traže poništavanje sudskih odluka i amnestiranje nalogodavaca ubistava ukoliko žele da budu deo snaga koje vode Srbiju u budućnost".

"Evropska Srbija ne sme da ima razumevanja za bivšeg Miloševićevog potrčka, koji razapet između svakodnevnih obećanja koja daje dvema mogućim vladajućim koalicijama, noseći im svoju stranku u miraz, a samo da bi sebi obezbedio 'kapitalno’ ministarsko mesto, traži da se u Srbiji aboliraju masovne ubice”, izjavio je Jovanović.

Lider LDP-a je podsetio da je Slobodan Milošević pravnosnažnom sudskom presudom označen kao nalogodavac mučkog ubistva bivšeg predsednika Srbije i svog kuma Ivana Stambolića, koga su otele Legijine beretke, ubile metkom u potiljak, a potom bacile u jamu sa krečom.

Čedomir Jovanović (FoNet, arhiva)

Jovanović je naveo da je Dragoljub Milanović, takođe, pravnosnažnom presudom osuđen kao odgovoran za ubistvo 16 radnika RTS-a, koje nije evakuisao iz zgrade televizije iako je znao da će zgrada biti bombardovana.

Miloševićev sin Marko je optužen za šverc cigareta u Srbiji, prebijanje članova "Otpora", a spisak krivičnih dela za koje se osnovano sumnja da je počinio je veoma dug, naveo je Jovanović.

On je rekao i da je Mirjana Marković napustila zemlju nekoliko dana pre atentata na premijera Zorana Đinđića, a godinama odbija da se pojavi pred sudom kao svaki drugi građanin ove zemlje.

Konkretnu krivičnu odgovornost prati i politička odgovornost koja je dovela do razaranja zemlje, stotina hiljada izbeglica, sankcija i izolacije, smatra Jovanović.

On je naveo da se Srbija nalazi u 2008. godini, osam godina od demokratskih promena i da, uprkos svim ucenama i stalnim pokušajima, SPS neće uspeti da opravda ono što se ne može pravdati.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.