Minimalna penzija za Slovake 269 €

Izvor: Press, 01.Jul.2015, 11:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Minimalna penzija za Slovake 269 €

Više od 75.000 slovačkih penzionera od ima pravo na minimalnu penziju u visini od 269 evra.
Foto:B92.net
To važi za one sa 30 godina radnog staža a za one koji imaju punih 40 godina minimalna penzija iznosi 311 evra
"Cilj minimalne penzije jeste da se penzionerima obezbede takvi prihodi da ne moraju ;da primaju socijalnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << pomoć. Nije potrebno da podnose zahtev za minimalnu penziju, već će im Zavod za socijalno osiguranje poslati obaveštenje da imaju pravo na minimalnu penziju", kazao je danas slovačkoj agenciji TASR portparol Zavoda za socijalno osiguranje ;Peter Višvader. 

Na izmene Zakona o socijalnom osiguranju stavio je veto predsednik Slovačke Andrej Kiska, međutim poslanici su veto nadglasali i izmene su stupile od 1. jula na snagu. 

Na minimalne penzije imaju pravo sve kategorije penzionera a uslov je da su uplaćivali 

doprinose najmanje 30 godina i da su prešli starosnu granicu za penziju. 

Vlada premijera Roberta Fica veruje da će se sredstva iz budžeta uložena u minimalne ;penzije isplatiti pošto penzioneri neće primati osnovnu socijalnu pomoć za prihode ;ispod životnog minimuma.
 

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.