Manjak vatrogasaca u Srbiji

Izvor: B92, 26.Sep.2009, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manjak vatrogasaca u Srbiji

(FoNet, arhiv)

Beograd -- Srbija ima dva puta manje vatrogasaca nego što bi trebalo. Više od hiljadu otišlo u penziju, prijem novih otežan zbog nedostatka para.

U Srbiji ima oko tri hiljade vatrogasaca, a prema evropskim standardima trebalo bi da ih je sedam hiljada. Na teritoriji Beograda u 16 vatrogasnih stanica radi njih 640. Ovaj broj je daleko od predviđenog, ali se očekuje da će se formiranjem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Sektora za vanredne situacije broj vatrogasaca povećati.

U vatrogasnoj stanici "Zvezdara", najvećoj u Beogadu, radi 160 ljudi u četiri smene. U svakom trenutku oko 30 vatrogasaca spremno je da ide na teren, ali s obzirom na obim posla taj broj nije dovoljan.

"Dosta smo angažovani. Stanica 'Zvedara’ ima oko 150 intervencija u toku meseca. Znači da otprilike imamo četiri intervencije u toku jedne smene”, objašnjava komandir voda Dejan Anđelković.

Samo od početka godine vatrogasci su ugasili oko tri hiljade požara, a pored toga bili su angažovani zbog saobraćajnih nesreća, poplava, koncerata, otvaranja stanova.

Predrag Marić (B92)

Penzije i nedostatak novca

Gostujući u Vestima TV b92, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik sektora za vanredne situacije Predrag Marić rekao je da nema dovoljno vatrogasaca jer je u poslednjih pet godina više od hiljadu njih otišlo u penziju, a prijem novih je otežan zbog nedostatka para.

"Ono što smo ove godine uspeli da uradimo to je možda da smo jedina služba u MUP-u gde je predviđen prijem novih 250 vatrogasaca. To je početak i nadam se da ćemo tako nastaviti. Nerealno je očekivati da ovaj broj za par godina dostigne evropski standard ali ukoliko postoji dobra volja i para postepeno se može doći do toga”, kaže Marić.

"Nailazio sam na razne prizore, ali nikako ne mogu da se naviknem kada vidim dete u slupanom automobilu, to mi je najteže, a najlakše su tzv. šerpa intervencije - ostave šerpu na šporetu, zaborave i zapale se”, kaže vatrogasac Milorad Ikodinović.

Među različitim problemima sa kojima se susreću - pogrešne dojave, loša vodovodna mreža i neispravni ventili - vatrogasci kažu da je zapravo najveći problem gužva u saobraćaju.

"Dovijamo se na razne načine, vozimo u kontra smeru, vozimo preko šina kako bismo stigli na vreme da nekome spasimo stan, automobil”, priča vozač Dejan Vojnović.

Inače, u Vatrogasno-spasilačkoj brigadi u Beogradu rade samo 642 vatrogasca, raspoređena u 16 stanica, a to je je daleko od evropskog standarda.

"Trenutna popunjenost prema sistematizaciji je 70 procenata. Naravno da je to nedovoljan broj s obzirom na obim poslova koji je u porastu, ako pogledamo neka iskustva, na hiljadu stanovnika trebalo bi jedan vatrogasac”, objašnjava pomoćnik komandanta Vatrogasne brigade Beograd, Bora Alimpić.

Vatrogasci se nadaju da će uskoro dobiti nove kolege, ali i da će biti ispunjena obećanja o otvaranju 22 nove vatrogasne stanice. Ipak i pored smanjenih kapaciteta, vatrogasci su ove godine spasli više od 350 života.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.