Manja penzija ukoliko poslodavac  nije uplatio ceo doprinos

Izvor: Blic, 12.Jan.2009, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manja penzija ukoliko poslodavac nije uplatio ceo doprinos

U Fondu PIO razmatraju ideju da država omogući neometan odlazak u penziju radnicima kojima poslodavac nije platio doprinos za ceo radni staž. Podršku Ministarstva za rad imaju ukoliko dođe do opšteg društvenog konsenzusa o takvoj promeni zakona. Sindikati procenjuju da su stavljeni u mat poziciju jer moraju da podrže inicijativu koja rešava problem nekih zaposlenih, mada ona zapravo znači da će im penzije biti manje od realno zarađenih.

- Suština je u tome da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se traži rešenje kojim bi bio priznat radni staž zaposlenima kojima poslodavac nije platio doprinose za sve godine upisane u radnoj knjižici. To bi se odnosilo na zaposlene koji su napunili 40 godina radnog staža, ali je njihov poslodavac, primera radi, platio doprinose za samo 35 godina. Fond bi odmah izdavao privremeno rešenje o penzionisanju, visina penzije bi bila određena prema primanjima tokom tih 35 godina. Potom bi Fond obavestio Poresku upravu, koja bi intervenisala kod poslodavca da uplati zaostali doprinos, i tada bi radnik dobio puni iznos penzije - objašnjava Goran Lončar, direktor Fonda PIO.

Na taj način, kaže, bio bi ispoštovan osnovni princip penzijskog osiguranja da se penzija obračunava po uplaćenom radnom stažu, bitno bi bila ubrzana procedura dobijanja penzije i povećana kontrola uplate doprinosa.

Ali, ako je poslodavac otišao u stečaj ili je preduzeće likvidirano, radnik - sve i da ima pare - ne bi mogao da plati zaostale doprinose. To znači da bi trajno primao penziju u onom iznosu i za godine za koje su doprinosi uplaćivani.

- Sindikat mora da podrži ono što je dobro za radnike, a u interesu je radnika da mogu da se penzionišu. Pitanje je, međutim, kako naterati poslodavce da plaćaju doprinos. Možda je rešenje u tome da se vratimo na stari sistem po kome je poslodavac najpre morao da plati poreze i doprinose, pa tek tada mogao da isplaćuje zaradu. Država je propustila da prekontroliše poslodavce u određenom periodu i sada sve treba da ide preko leđa radnika jer, iako bi bilo dobro da ove troškove pokrije država, ne verujem da će se zbog ovoga zahvatati iz budžeta - kaže Slavko Vlaisavljević, potpredsednik UGS „Nezavisnost”.

Uprkos svemu, među nevoljnicima kojima poslodavci nisu redovno uplaćivali doprinose, ovakav predlog izazvao je toliku pažnju da su se juče usijali telefoni u Fondu od poziva najviše rudara i zaposlenih u sličnim profesijama, koje je interesovalo kad će zakon biti promenjen.

Ministarstvo za rad: Samo uz opšti konsenzus

U Ministarstvu za rad nezvanično kažu da ovo nije razmatrano „na nivou na kom bi trebalo”. Ovakvu izmenu Zakona o penzijskom osiguranju iniciraće ukoliko, osim koalicionog, bude postignut opšti društveni konsenzus „jer je posredi veoma delikatna oblast”.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U penziju i bez redovnih doprinosa

Izvor: RTS, 12.Jan.2009

Svi koji imaju puni radni staž, bez obzira na uplaćene doprinose, imaće uslov za penziju, odlučila Vlada Srbije. To će omogućiti efikasnije donošenje rešenja o penzionisanju, kaže direktor Fonda PIO Goran Lončar. ..Vlada Srbije prihvatila je inicijativu da se svima koji imaju pun radni staž...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.