Mandilović odbio smanjenje penzija

Izvor: Cafe.ba, 08.Maj.2015, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mandilović odbio smanjenje penzija

Federalni ministar rada i socijalne politike Milan Mandilović odbio je prijedlog Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje za smanjenje koeficijenta penzija korisnicima koji su penzionisani na osnovu Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju boraca odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike saopšteno je da je zbog nedostatka sredstava i povećanja broja >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << korisnika ove penzije, Zavod PIO/MIO Federacije BiH /FBiH/ zatražio od Mandilovića da uputi prijedlog Vladi FBiH kojim bi koeficijent ovih boračkih penzija bio smanjen na 0.432.

I pored toga što je Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata odbilo da se izjasni o ovom pitanju, Mandilović je u odgovoru na zahtjev Zavoda PIO/MIO naveo da bi, imajući u vidu ukupnu socijalno-ekonomsku situaciju boračke populacije, odnosno korisnika penzija ostvarenih po ovom Zakonu, smanjenje isplatnog koeficijenta predloženo od Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, dovelo ih u još nezavidniji položaj.

Imajući u vidu finansijsku situaciju u FBiH, Mandilović rješenje ovog problema vidi kroz dalje uštede i angažovanje unutrašnjih rezervi, odnosno kroz rebalans budžeta FBiH za 2015. godinu.

Mandilović je izjavio da u FBiH ima veoma puno drugih troškova i stavki gdje se mogu ostvariti uštede.

"Na liniji reformske politike i programa nove Vlade svi trebamo podnijeti teret reformi i ušteda, ali penzioneri, invalidi i boračka populacija su zadnja grupacija stanovništva u čija prava treba zadirati. Ako im ne možemo poboljšati finansijsku situaciju, makar je ne smijemo pogoršavati", naveo je Mandilović.

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.