Mali: Cilj da prosečna penzija ne bude ispod 50 odsto prosečne plate

Izvor: B92, 29.Avg.2023, 15:40

Mali: Cilj da prosečna penzija ne bude ispod 50 odsto prosečne plate

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je podržala ideju o formiranju nacionalnog saveta za brigu o penzionerima.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je na današnjem sastanku sa predstavnicima penzionerskih organizacija Srbije podržala njihovu ideju o formiranju nacionalnog saveta za brigu o penzionerima, kao i izradu strategije za unapređenje položaja starih lica, saopšteno je iz kabineta premijerke.

Na sastanku, kome je prisustvovao i ministar finansija Siniša >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Mali, Brnabić je sa predstavnicima Saveza penzionera Srbije, Udruženja penzionera Srbije "Nezavisnost" i Udruženja sindikata penzionera Srbije razgovarala o brojnim temama koje se tiču najstarije populacije, posebno o načinu povećanja penzija.

Premijerka je zahvalila sagovornicima na konstruktivnom razgovoru i istakla da penzioneri imaju puno poštovanje Vlade Srbije, koja nastoji da obezbedi i unapredi svakodnevni život najstarijih građana.

Ministar finansija Siniša Mali podsetio je na povećanja penzija u proteklom periodu i ukazao da one danas u Srbiji rastu brže od plata, da je tzv. švajcarska formula plus dala očekivane rezultate i da se kroz vanrednu indeksaciju penzija dostiže željeni cilj.

Naglasio je da je taj cilj da prosečna penzija ne bude ispod 50 odsto prosečne plate i da se ide ka tome da prosečna penzija do kraja 2025. godine bude 450 evra.

Mali je dodao da se nastavlja sa brigom o najstarijim sugrađanima, između ostalog uvođenjem penzionerske kartice, koja će zvanično biti promovisana 1. oktobra.

Predstavnici penzionera poručili su premijerki Brnabić da su zadovoljni onim što je do sada učinjeno za tu populaciju, da je pokazana briga i zaustavljeno urušavanje penzija, a da istovremeno imaju razumevanja za sve teškoće koje država ima.

Dogovoreno je da će razgovori poput današnjeg biti nastavljeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.