Makedonija pomaže penzionisanim vojnicima da se prebace u javni sektor

Izvor: Southeast European Times, 03.Feb.2014, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonija pomaže penzionisanim vojnicima da se prebace u javni sektor

Nove vladine mere omogućavaju profesionalnim vojnicima da rade u javnim institucijama nakon što iz vojne službe odu u penziju.

03/02/2014

Biljana Lajmanovska za Southeast European Times iz Skoplja -- 3.2.2014.

Makeodnska vlada predložila je zakon koji će omogućiti profesionalnim vojnicima da rade u javnim institucijama kada odu u penziju.

Ta mera je odgovor na zahteve 4.000 profesionalnih vojnika, koji su zabrinuti da bi mogli da ostanu >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << bez posla nakon obaveznog odlaska u penziju u 45 godini. To je takođe sveobuhvatniji program od onih koje nude druge zemlje regiona.

Prema novom zakonu, vojnici mogu da budu preraspoređeni u javne institucije kao bezbednosni službenici, policajci, čuvari, pripadnici šumskih patrola i na slična radna mesta, u skaldu sa njihovom stručnošću.

„Jednom kada se profesionalni vojnici prerasporede na mesta u drugim državnim institucijama, oni će biti regularno zaposleni i nastaviti da primaju plate od tih institucija dok ne steknu uslove za penziju“, rekao je premijer Nikola Gruevski.

Kada odu u penziju, bivši vojnici će moći da primaju penzije za svoj rad u javnim institucijama.

U svojim zalaganjima kod vlade za takve mere, vojnici su naveli nedostatak mehanizama za prenošenje vojnih znanja u civilni sektor na veoma konkurentnom tržištu rada u Makedoniji.

„Ovo su nedvosmisleno dobre vesti, a jedan od naših glavnih zahteva je praktično ispunjen“, kaže Vele Krbaleski, predsednik Nezavisnog sindikata profesionalnih vojnika, u izjavi za SETimes.

Krbaleski kaže da sindikat takođe traži da 120 vojnika koji su morali da odu u penziju pre dve godine, pre nego što je starosna granica podignuta sa 35 na 45 godina, budu vraćeni u vojsku i uživaju beneficije novog zakona.

Makedonski program je detaljniji od drugih u regionu. Hrvatskim zakonom propisano je da zvaničnici naprave programe za častan otpust veterana, ali zakon nije konkretan. Srbija nudi stručnu edukaciju penzionisanim veteranima. Veterane u drugim zemljama nekada zaposli država, ali ne postoji uslov da mora da im se ponudi zaposlenje.

Oficiri kažu da će se novom merom okončati neizvesnost oko budućih mogućnosti i da će se smanjiti recidivizam.

„Mogu reći da su do sada neki vojnici bili preokupirani time šta će raditi nakon što u 45 godini života odu u penziju? ...Sa ovom merom, siguran sam da će ostati profesionalni vojnici i obavljati svoje dužnosti do poslednjeg dana svoje vojne službe“, rekao je general Đorđi Bojadžiev, bivši načelnik Generalštaba Armije Makedonije, u izjavi za SETimes.

Merom će se takođe povećati motivacija među vojnicima i njihovim nadređenim oficirima, a povećaće se i interesovanje kod potencijalnih kadeta, kaže Metodi Hadži-Janev, profesor Vojne akademije u Skoplju.

„Sada možemo očekivati veće interesovanje građana za profesionalnu vojnu službu, što će onda uticati na veću profesionalizaciju i bolju selekciju“, izjavio je Hadži-Janev za SETimes.

Vojska je prošlog decembra raspisala konkurs za zapošljavanje 170 novih profesionalnih vojnika, ali joj je potrebno još 1.000 vojnika da bi ostvarila cilj predviđen strateškim bezbednosnim planom zemlje.

Državne institucije takođe će imati koristi od visoko stručnih, iskusnih i disciplinovanih profesionalaca, kaže Hadži-Janev.

Šta Makedonija može da učini da bi dodatno integrisala profesionalne vojnike u civilni sektor? Iznesite svoje mišljenje u prostoru za komentare.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.