Mađarska na udaru krize

Izvor: RTS, 15.Nov.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađarska na udaru krize

Mađarska je od MMF-a dobila paket kredita vredan više od 20 milijardi evra. Iako je to spasava bankrota, vlada u Budimpešti odlučila da zamrzne plate i penzije.

Da je zemlji pretio bankrot ne primećuje se na prvi pogled. Ipak, prodavnice odeće su uglavnom prazne a pojedini lokali su pred zatvaranjem.

Ugostitelji se žale da je kriza prvo njih pogodila. U restoranima, pa čak i onima u centru grada u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kojima je, kako kažu, po pravilu uvek gužva, stolovi su sada prazni.

Mađarska je u krizu dospela zbog velikog duga. Država i građani su dužni 200 milijardi dolara i postavlja se pitanje otplate tog dugovanja.

Novca na tržištu nije bilo, a forinta je oslabila 20 procenata, što je automatski pogodilo one koji su se zadužili u evrima i švajcarcima pa su im za toliko porasle rate za kredit.

Izgubljeno poverenje u tržište

"Mađarska nije imala dovoljno rezervi za otplatu dugova. Situaciju je pogoršalo i to što su banke i investitori izgubili poverenje u tržište, oni su se povukli i novca više nije bilo. Došlo je do krize poverenja i likvidnosti", kaže ekonomista Mikloš Lošonci.

U Vladi ističu da nisu očkivali tako jak udarac na ekonomiju kojoj sada izvesno preti recesija.

"Na početku smo mislili da smo izbegli krizu ali da smo u problemu postalo nam je jasno kada se izvoz drastično smanjio, a samim tim i proizvodnja. Pritom, smanjila se mogućnost pozajmljivanja novca u inostranstvu i zato smo počeli pregovore sa MMF-om, kaže državni sekretar Ministarstva finansija Almos Kovač.

Kovač smatra da da većinu novca neće iskoristiti.

"Služiće nam kao devizne rezevrve i kao signal tržištu da ako nešto ne bude kako treba, mi možemo da upotrebimo taj novac", kaže Kovač.

Procene su da bi zbog krize posao moglo da izgubi 50 hiljada ljudi, pre svega u građevini, autoindustriji i uslugama.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.