MMF sindikatima: Niste razumeli zakon

Izvor: Politika, 27.Avg.2010, 23:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF sindikatima: Niste razumeli zakon

Predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda tvrde da je novi predlog zakona o penzijama vrlo fleksibilan i da će doneti boljitak najugroženijim penzionerima

Predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda odbili su juče tokom razgovora s predstavnicima sindikata da se u predlogu novog zakona o penzijama nađe zaštitna klauzula prema kojoj prosečne penzije ne bi smela da padaju ispod 60 odsto od prosečne zarade, potvrdila je juče za „Politiku” Ranka Savić, predsednik Asocijacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << samostalnih i nezavisnih sindikata.

Odbijen je i predlog da se novim zakonom reši status bivših zaposlenih koji su proglašeni tehnološkim viškom, a koji zbog pomeranja starosne granice za odlazak u penziju, neće moći naredne godine u penziju, već će postati socijalni slučajevi. A takvih je između 5000 i 6.000.

Glatko je odbijen i predlog da uslov za penzionisanje žena ne budu i godine starosti i radnog staža, već samo jedan od ta dva, uz objašnjenje MMF-a da je srpski predlog reforme penzijskog sistema u ondosu na okruženje čak i fleksibilan i da ga, ističe Savićeva, sindiakti nisu dobro razumeli!

Sindikatima je predočeno da će – ukoliko se budu i dalje bunili da ostvare svoje zahteve po pitanju izmena i dopuna zakona o penzijskom osiguranju – za dve godine praviti nova penzijska reforma koja će biti još restriktivnija, kaže Savićeva, što zvuči kao svojevrsna ucena MMF-a.

Predstavnici MMF-a su istakli da će u toku naredne nedelje dostaviti svoje izveštaje sindikatima iz kojih se jasno vidi da će penzioneri biti više nego zadovoljni novim zakonom. Tu se pre svega misli na one s najnižim primanjima i poljoprivredne penzionere čije će penzije zanemarljivo biti povećane, budući da oni danas primaju iz dva dela manje od 80 evra, što je nedopustivo, ukazuje Savićeva.

Ona tome najavljuje da će sindikati istrajati u najavama da organizuju proteste širom Srbije, a sve predloge koje su izneli pred MMF  u vidu amandmana uputiće Skupštini.

MMF nije imao sluha ni na zamerke koje se tiču formule za usklađivanje penzija i opšteg boda. Sindikat traži da se vrednost opšteg boda usklađuje dva puta godišnje sa kretanjemzarade u prethodnom šestomesečnom periodu, kao i da se usklađivanje penzija obavlja u skladu s kretanjem troškova života iprosečne zarade zaposlenih u predhodnih šestmeseci i to 50 odstos rastom troškovaživota i 50procenta s rastom zarada, po takozvanoj švajcarskoj formuli.

Zatraženo je i preusklađivanje najnižeg iznosa penzije dva puta godišnje ukoliko taj iznosbude niži od 25 odsto prosečne zarade bez poreza i doprinosa u Republici.

MMF se složio da je nedopustivo da sindikati tokom izrade novog nacrta zakona nisu konsultovani od onih koji su zakon pravili kako bi na vreme dali svoje sugestije, potvrdivši da je jako loše što ne postoji socijalni dijalog između vlade Srbije i sindikata, iako vlada sebe naziva socijalno odgovornom, istakla je Ranka Savić.

Takođe su se složili i oko toga da je izuzetno loše što postoji politički uticaj na Fond PIO, kaže naša sagovornica i dodaje da poziv od premijera Cvetkovića s kojim bi takođe trebalo da razgovaraju o ovoj temi, još nije stigao.

Prema nekim najavama za pregovarački sto u Nemanjinoj mogli bi sesti tokom naredne nedelje, zaključuje naša sagovornica.

Jasna Petrović

objavljeno: 28/08/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.