Ljajić: Slovenačke penzije od juna

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Mar.2010, 20:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Slovenačke penzije od juna

BEOGRAD - Ministarstvo rada i socijalne politike Srbije obaviće u narednih mesec dana sve tehničke pripreme za primenu Sporazuma o socijalnom osiguranju sa Slovenijom koji su ratifikovala oba parlamenta, kako bi od juna penzioneri mogli da dobijaju slovenačke penzije.

"Siguran sam da će naši građani koji su ostvarili pravo na penziju u Sloveniji to pravo moći i da ostvare već u junu", izjavio je danas agenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Beta ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić.

Skupština Slovenije potvrdila je pre dva dana Sporazum, a Skupština Srbije to je učinila 29. decembra prošle godine.

Sporazumom na koji se čekalo 18 godina stvoreni su uslovi za ostvarivanje prava na penziju građana Srbije koji su deo radnog staža ostvarili u Sloveniji i građana Slovenije koji su deo radnog staža ostvarili u Srbiji.

"U Srbiji ima oko 10.000 građana koji su deo ili celu penziju ostvarili radom u Sloveniji", podsetio je Ljajić.

Takođe, Sporazumom je predviđen i reciprocitet prilikom korišćenja zdravstvenog osiguranja građana dve zemlje, kao i u ostvarivanju prava za slučaj nezaposlenosti i novčane naknade za vreme porodiljskog odsustva.

Sporazum su 29. septembra 2009. u Ljubljani potpisali ministar rada i socijalne politike Srbije Rasim Ljajić i ministar rada, porodice i socijalne politike Slovenije Ivan Svetlik.

Takve sporazume Srbija ima sa svim zemljama bivše SFRJ.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.