Lisovolik: Veće penzije i plate nisu dogovorene

Izvor: S media, 11.Maj.2010, 09:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lisovolik: Veće penzije i plate nisu dogovorene

Dogovor o rastu prosečnih plata i penzija u javnom sektoru biće glavna tema predstojećih pregovora, rekao je "Politici" šef kancelarije Medjunarodnog monetarnog fonda u Beogradu Bogdan Lisovolik, uoči dolaska misije MMF-a povodom četvrte revizije stend-baj aranžmana Srbije sa tom medjunarodnom finansijskom institucijom.

Iako predstavnici MMF-a nemaju običaj da u javnosti komentarišu razgovore sa srpskim vlastima, uoči i za vreme posete misije, ovoga puta Lisovolik >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << je istakao kako konačnog dogovora o povećanju plata i penzija ove godine - još nema, prenela je "Politika".

Povećanje nije dogovoreno u Vašingtonu na godišnjoj skupštini Medjunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke. A da bi se na ovo pitanje stavila tačka, objašnjava Lisovolik, moraće da se reše tri različita problema u isto vreme.

Prvo, mogu li stope rasta prosečnih plata u javnom sektoru i penzija u narednih nekoliko godina biti jednake, kao što to predlaže Vlada Srbije. Drugo, da li će takva povećanja, fiskalno i ekonomski, Srbija moći sebi da priušti u narednih nekoliko godina. I treće, kako će se srpske vlasti obavezati da će eventualna povećanja sprovesti bez stvaranja dodatnih troškova u državnoj kasi.

Zasad, bez obzira na to što je napredak po prvom pitanju postignut, konačnog dogovora nema - kazao je Lisovolik, osvrćući se na razgovore koje je naša delegacija vodila u Vašingtonu sa predstavnicima MMF-a.

Ova tri pitanja za nas su neodvojiva i dogovor bi trebalo da podrazumeva usaglašavanje stavova oko ove tri ključne stvari istovremeno,- kazao je Lisovolik.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.