Izvor: Politika, 12.Mar.2014, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekari falsifikovane nalaze podmetali za invalidsku penziju

Skupoceni telefon za „uslugu u porođaju”, podmetnuti nalazi o karcinomu za invalidsko penzionisanje, nasilje nad porodicom… sve više baca senku na Hipokratove sledbenike u Srbiji

Ginekolog Predrag Š. (44), lekar u kliničkom centru u Nišu priveden je preksinoć zbog sumnje da je izvršio nasilje u porodici i nedozvoljeno držao oružja. Uhapšeni ginekolog je dva sata posle ponoći tukao i maltretirao suprugu M. Š. (27). Po dolasku policije, u stanu su nađene dve ručne >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << bombe i 37 metaka kalibra devet milimetara za pištolj za čije držanje lekar nije imao dozvolu.

Dan ranije kraljevačka policija je uhapsila D. A, lekara specijalistu zdravstvenog centra „Studenica” iz Kraljeva, zbog sumnje da je omogućavao sačinjavanje neistinitih histoloških nalaza i njihovo korišćenje za nezakonitu dodelu invalidskih penzija. Zajedno sa njim uhapšen je i B. D. (59) iz Novog Pazara, koji se tereti da je po dogovoru sa lekarom koristio i nalazio osobe kojima je bila potrebna lažna dokumentacija o zdravstvenom stanju radi ostvarivanja prava na invalidsku penziju.

Krivičnom prijavom obuhvaćene su još dve osobe iz Novog Pazara i iz Tutina. Jedna od njih je te lažne izveštaje o patohistološkom nalazu upotrebila, a druga je nameravala da upotrebi u postupku za ostvarivanje prava na invalidsku penziju.

Policija sumnja da je lekar D. A. (51) od oktobra 2010. do decembra prošle godine Jedinici za kliničku patologiju i sudsku medicinu dostavljao uzorke tkiva nepoznatih osoba, obolelih od raka i da je na uputnicama lažno prikazivao da su to uzorci osumnjičenih B. D., S. A. i I. A.

U Višem sudu u Nišu izrečena je prvostepena presuda doktoru Bratislavu Todoroviću (51), lekaru Ginekološko-akušerske klinike Kliničkog centra u Nišu koji je optužen za primanje mita. On je osuđen na godinu i po dana zatvora i novčanu kaznu u iznosu od 300.000 dinara.

Todorović je, podsetimo, uhapšen kada je od supruga jedne trudnice tražio mobilni telefon na poklon kako bi je porodio. Nekoliko dana pre porođaja doktor je suprugu dao papir sa zapisanim modelom telefona i imenom prodavnice u kojoj je ovaj kupio aparat.

Zlatko Nikolić, viši naučni saradnik Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja kaže za „Politiku”, da je situacija u kojoj se lekari sve više pojavljuju na stranicama „crnih hronika” nastala u poslednjih 20 godina potpunim urušavanjem sistema zdravstva. Zbog toga su lekari osim tradicionalnom pacijentovom „čašćavanju”, sudeći bar po napisima medija, postali skloni i ozbiljnijem kriminalu. Bombonjera i viski bili su, kaže Nikolić, „uvod u igru”.

– Lekari se pored policajaca i državnih službenika nalaze na vrhu lestvice po korumpiranosti već godinama unazad. Reč je o nasleđenom stanju koje traje više od decenije. To je profesija koja je najizloženija pokušajima korumpiranja. Dokle god ima onih koji će da nude novac, biće i lekara koji će taj novac da primaju za određenu zdravstvenu uslugu.

O tome da oni ne prezaju od kriminala svedoči i hapšenje lekara i zdravstvenih radnika Kliničkog centra Vojvodine, u aprilu prošle godine. Prema navodima policije oni su učestvovali u prevarama osiguravajućih kuća, sačinjavajući lažnu medicinsku dokumentaciju o povredama u saobraćajnim nesrećama.

Primera je, dakle, sve više: nedavno je lekar niškog porodilišta uhapšen zbog sumnje da je tražio i primio mito od dvadesetak pacijentkinja da bi im dao epiduralnu anesteziju.

A da ne govorimo o tome da strukovna lekarska udruženja priznaju kao javnu tajnu da je praksa da farmaceutske kuće plaćaju lekarima da „forsiraju” njihove proizvode.

D. Vukosavljević

objavljeno: 13.03.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.