Izvor: Politika, 01.Nov.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krkobabićevo poštenje

Jovan Krkobabić priznao je da bi planirano povećanje penzija na 70 odsto prosečne plate moglo da bude prolongirano do kraja 2010. godine. Prethodno obećanje vezivalo se za narednu godinu „i to bi bez sumnje bilo tako da nije svetske krize. Pošto ulazimo u nove probleme nećemo da rušimo državu”, rekao je predsednik PUPS-a i potpredsednik vlade.

Ali, zašto je Krkobabić obećavao bolji život penzionerima u predizbornoj kampanji kada mu je i u zemlji i iz inostranstva >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << rečeno da to neće ići. Da li je to radio da bi ušao u parlament, u kome sada ima pet poslanika, ili je zaista verovao da će podići standard penzionerima? I da li će mu se iskrenost isplatiti ili će biti kažnjen na sledećim izborima.

Opozicioni poslanici u Skupštini Srbije bili su veoma oštri. „Sram te bilo, Krkobabiću, udomio si svoju familiju, dovedi i unuče i kuče da čuva vladu”, rekao je Velimir Ilić, predsednik Poslaničkog kluba Nova Srbija. Poslanici SRS-a zatražili su da penzije budu socijalna kategorija i da se penzije ne povećavaju linearno, već da oni s manjim primanjima dobiju veće povišice. Miloš Aligrudić, šef Poslaničkog kluba DSS-a, kazao je da su sadašnji rukovodioci PUPS-a bili na vlasti kada je upropašćen Penzijski fond, zbog čega sada mnogi penzioneri jedva preživljavaju. Vladan Batić, poslanik LDP-a bio je najoštriji i rekao je da je vreme da Krkobabić podnese ostavku, jer je penzionerima davao lažna obećanja i da je povišicu od 10 odsto već je pojela inflacija.

Samo je Ivica Dačić, šef socijalista i ministar policije, u televizijskoj emisiji spočitnuo Iliću da je tokom pregovora o vladi i DSS prihvatio Krkobabićeve zahteve o penzijama.

Đorđe Vukadinović, politički analitičar, kaže da je Krkobabić priznao nešto što će postati jasno za dve nedelje. „To je iznuđena iskrenost.” Vukadinović kaže da se iskrenost nekada isplati, a nekada ne. „Kada je Boris Tadić priznao činjenice afere Bodrum, to se isplatilo, ali kada je istina zakasnela, za šta je primer bio Slobodan Milošević, onda se ne isplati. U slučaju penzija ne može se izreći moralna favorizacija jer je bilo jasno da do povećanja penzija neće doći zbog nekih iskrenijih koalicionih partnera.”

Vukadinović kaže da će ovo biti zapamćeno, da će biti mrlje i da će biti blaže sankcionisano, ali da zbog krize neće biti prave sankcije. „Prava sankcija bi bila da makar ponudi ostavku, jer teško da bi je podneo i otišao.”

Zoran Stojiljković, politikolog, kaže da je Jovan Krkobabić pokazao i znanje i dovoljno upornosti kada je reč o najbrojnijem izbornom agregatu – penzionerima. „On nije lako odustao od obećanja penzionerima. Krkobabić je našao neko srednje rešenje priznavši da predizborno obećanje mora da se prolongira i to je bolje nego istrajavanje. Penzioneri će to razumeti. Dakle, Krkobabić je postupio mudro. Prvo je insistirao a zatim je učinio realističan ustupak, jer očigledno nema mogućnosti da penzioneri dobiju toliko povećanje. Njegovo biračko telo pripremano je na povećanje penzija na duže staze, a neće biti totalno razočarano jer se od toga nije apsolutno odustalo. Tim pre što je moguće pronaći i bolje rešenje jer mnogi nisu imali razumevanja da se i velike penzije povećaju”, kaže Stojiljković.

Branko Radun, politički analitičar, kaže da obećanje da se povećaju penzije treba staviti u širi kontekst odgovornosti. „I cela vlada je odgovorna. A sigurno je da će njegovi glasači biti razočarani, ali ne treba sve svaliti na Krkobabića. I ova svetska kriza može da posluži za različite stvari koje neće biti ispunjene.”

Radun kaže da treba pooštriti kontrolu budžeta jer treba da bude manji. „Da ovo obećanje neće biti ispunjeno bilo je jasno po reakciji MMF-a i pre nego što je počela kriza. Kod nas je javna potrošnja prevelika, a ispada da za našu vladu ne bi bilo problema da nema penzionera. Sledeće godine kriza će biti veća i odraziće se i na standard građana. Ovo je tek početak loših vesti. Krkobabić je zato morao da kaže da obećanje neće moći da bude ispunjeno. Neko njegovo obećanje može da tumači kao politički aranžman da bi ušao u parlament, jer je i Mlađan Dinkić rekao da od tolikih penzija nema ništa. Ali, kod nas se politika shvata tako da u predizbornoj kampanji sve može da se obeća. Tako je 2000. godine obećano da ćemo 2007. godine ući u EU.”

Radun kaže da su i građani znali da je ovo obećanje teško ostvarivo, ali da oni vole obećanja. „Građani vole da im se lepo priča i zato niko nije nevin, kao ni u privatnom životu kada se neko navuče na neku priču. Primer su Dafina i Jezda. Svima je bilo jasno da od toga nema ništa, mada su neki i dobro prošli.”

Ivana Anojčić

[objavljeno: 02/11/2008]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Daj, krko-babo, glavu

Izvor: Kurir, 02.Nov.2008, 06:37

Garantujem vam ovom sedom kosom i ćelavom glavom da će prvi zakon u Srbiji biti povećanje penzija za 50 odsto - rekao je u Leskovcu Jovan Krkobabić, potpredsednik Vlade Srbije. Ova fantastična vest skoro je potpuno istinita, ali ima dve sitne greške - citat je tačan, ime grada i Jovana Krkobabića...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.