Krkobabić: Sindikati se bore za ono sto već postoji u zakonu

Izvor: Blic, 19.Sep.2010, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krkobabić: Sindikati se bore za ono sto već postoji u zakonu

Potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić izjavio je danas da ne razume zbog čega sindikati traže da se ispuni uslov koji je već postoji u predlogu Zakona o PIO a to je da se garantuje da penzije neće padati ispod 60 odsto prosečne zarade u Srbiji.

"Sada penzije učestvuju sa 63,5 odsto u prosečnoj zaradi i nemojte me terati da garantujem manje od onoga što se već daje", naglasio je Krkobabić u izjavi Tanjugu.

"Nema bojazni za tako nešto, niti ima logike da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se takva odredba u zakonu ugrađuje u uslovima kada je dogovoreno da se plate i penzije usklađuju u istom procentu. Odnos između ta dva primanja ostaće godinama isti dok se primenjuje isti pricip", istakao je Krkobabić.

Krkobabić brina i za zaposlene

Potpredsednik Vlade Srbije rekao je da je u pregvorima sa Međunarodnim monetarnim fondom mogao da pokrene i druga još "tvrđa" pitanja, ali da to nije učinio "iz prostog razloga što je vodio računa i o interesima zaposlenih, a ne samo penzionera". "Mogao sam da pokrenem i pitanje povećanja stope doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje, koja je najniža u Evropi. Sigurno bi Međunarodni monetarni fond prihvatio takvo rešenje bez problema, jer imamo nepovoljan odnos zaposlenih i penzionera", rekao je Krkobabić. On je naveo da je imao u vidu zaštitu zaposlenih, ali i poslodavaca, koji su ionako već u teškoj ekonomskoj situaciji. "Nisam dozvolio da se poveća stopa doprinosa koja sada iznosi 22 odsto na iznos ukupne bruto zarade (11 odsto teret poslodavca i 11 odsto na teret plate radnika), kako ne bi došlo do smanjenja plata radnicima u preduzećima i do daljeg opterećenja poslodavaca koji su inače, već u teškoj situaciji", kazao je on.

On je podsetio da treba imati u vidu, da će se sledeće godine izvršiti tri usklađivanja plata i penzija "što znači da će još više rasti penzija u odnosu na postojeću".

Sindikati traže i da najniža penzija iznosi 25 odsto od prosečne zarade iz prethodne godine, što je, smatra Krkobabić, takođe suvišan zahtev jer "predloženi projekat nudi bolje rešenje, a to je da garantuje 33,5 odsto od prosečne plate iz prethodne godine".

"To znači gotovo 50 odsto više od onoga što oni traže", rekao je Krkobabić i ocenio da sindikati ili "nisu razumeli podatak ili nisu pročitali predlog zakona o PIO".

On je naveo da ceni napore sindikata da obezbedi ravnopravan položaj radničkoj klasi i da ljudi bolje žive ali ga zbunjuje "da naši sindikati ili ovo ne razumeju, ili na drugi način razmišljaju o celoj situaciji".

Krkobabić je dodao i da "nije želeo da takvim rešenjem utiče na ekonomsku stabilnost privrede".

On je podvukao da sindikati imaju dosta prostora za borbu i ostvarenje prava svojih članova i u drugim segmentima kao što su: borba za osmočasovno radno vreme, redovna isplata plata, godišnji odmor ili plaćanje prekovremenog rada, noćog rada, plaćanje poreza i doprinosa od strane poslodavaca...

Krkobabić je podsetio i da je za više desetina hiljada radnika povezan radni staž na teret države kako bi mogli da ostvare pravo na penziju.

"Lično sam očekivao da će to kolege u sindikatu dobro prepoznati ove poteze, Ekspertske grupe, Vlade Srbije a i moje lične. Uzimajući sve ovo u obzir, ovo je najpozitivniji predlog sistema PIO u odnosu na druga rešenja zemalja u okruženju i Evropi, a da je reč o najblažem rešenju, potvrdio nam je i sam MMF", podvukao je Krkobabić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.