Krkobabić: Penzije trajno veće

Izvor: B92, 28.Nov.2010, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krkobabić: Penzije trajno veće

Novi Sad -- Potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić ponovio je da će penzije u 2011. godini biti više i da će povećanja trajno ući u osnovicu za obračun.

Krkobabić je naglasio da će se penzije povećati i pored svih poteškoća.

"Penzije će, bez obzira na sva osporavanja i dizanja tenzija zbog povlačenja teksta Predloga izmena i dopuna Zakona o PIO iz skupštinske procedure, dogodine biti znatno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << više i, što je najvažnije, sva tri planirana povećanja će trajno ući u osnovicu", rekao je Krkobabić novosadskom "Dnevnika".

Krkobabić je izrazio uverenje da će se tekst izmenjenog Zakona o PIO vratiti u Skupštinu Srbije u predviđenom roku, i to sa izmenama dogovorenim kod šeste revizije aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

"Tim dogovorom sa MMF-om penzioneri Srbije neće biti oštećeni. Definisano je da najmanja penzija bude 27 odsto od prosečne zarade, a primena postepenog povećavanja broja godina staža za odlazak žena u penziju odložena je sa 2011. na 2013. godinu", rekao je visoki funkcioner.

Prema njegovom mišljenju, Vlada Srbije je u proteklom periodu radila dobro, pokazala svoju zrelost i uspela da ublaži razorne udare svetske ekonomske krize.

"Da je drugačije, i u Srbiji bi došlo do grčkog, islandskog ili aktuelnog irskog scenarija. Te tri ekonomije su, treba li da podsećam, neuporedivo jače od naše, a neke od njih su skoro do juče bile uzor koji treba slediti", rekao je Krkobabić.

U tom kontekstu, on je ocenio da su zahtevi pojedinih sindikata bili nerealni, a neki su se odnosili na teme van Zakona o PIO i u suštini bili "lični hir".

"Naše ekonomske mogućnosti su ograničene i u tim granicama se, kao realan i odgovoran čovek, trudim da za penzionere dobijem ono što je i realno i maksimalno moguće, a to smo predloženim izmenama šistema PIO i ostvarili", zaključio je vicepremijer.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.