Krkobabić: Penzije će od 2011. rasti srazmerno zaradama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Nov.2009, 12:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krkobabić: Penzije će od 2011. rasti srazmerno zaradama

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić izjavio je da u 2010. godini neće biti smanjivanja penzija, a da će u 2011. godini penzije rasti srazmerno ekonomskom rastu i porastu zarada.

"Ako bruto domaći proizvod bude rastao, srazmerno tome, rašće i penzije, plus koeficijent rasta prema modelu koji bude usvojen", kazao je on u intervjuu agenciji Beta.

Krkobabić nije precizirao koliki će biti taj koeficijent rasta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << penzija, ali je istakao da će biti utvrđen model usklađivanja penzija u koji će biti uračunata stopa inflacije, troškovi života, porast zarada i drugi faktori. Penzije će postepeno rasti do iznosa do 70 odsto od prosečne zarade, naglasio je i dodao da će se u 2011. godini približiti tom nivou.

"Već sada penzije iznose oko 63 odsto od prosečne zarade tako da neće biti veliki problem da se taj nivo dostigne", naveo je Krkobabić. Kako je naglasio, penzije nikada neće preći nivo od 70 odsto od prosečne zarade.

On je podsetio da su Međunarodni monetarni fond i Svetska banka prihvatili da u 2010. godini plate u javnom sektoru i penzije budu zamrznute i naglasio da nema govora o tome da će doći do smanjenja penzija, bez obzira koliko bude teško u narednoj godini.

Sada je prosečna penzija svih korisnika u Srbiji oko 19.700 dinara, odnosno oko 21.700 dinara ako se u obzir uzme samo fond zaposlenih, kazao je i ocenio da postoji veliki problem unutar sistema pošto prosečnu ili manju od proseka penziju ima 58,7 odsto ili 935.000 od

1,6 miliona penzionera.

Penzije manje od 13.000 dinara ima oko 500.000 penzionera, što predstavlja veliki socijalni i ekonomski problem, ocenio je potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.