Krkobabić: Obezbeđena sredstva za isplatu većih penzija

Izvor: Blic, 31.Avg.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krkobabić: Obezbeđena sredstva za isplatu većih penzija

Potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić izjavio je večeras da je u budžetu obezbeđen novac za isplatu penzija vanredno uvećanih 10 odsto.

"Nema se više o čemu razgovarati kada su pare u pitanju", rekao je Krkobabić Radio-televiziji Srbije i dodao da je odluka o povećanju penzija za 10 odsto doneta kada je dogovrena koalicija Demokratske stranke i koalicije SPS-a, JS-a i Partije ujedinjenih penzionera Srbije, čiji je Krkobabić predsednik.

Penzioneri >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bi u novembru trebalo da prime oktobarsku penziju vanredno uvećanu za 10 odsto i za još sedam odsto na osnovu redovnog usklađivanja sa rastom plata i troškova života.

Upitan da li je realno da penzije do 2010. godine dostignu 70 odsto prosečne plate u Srbiji, Krkobabić je odgovorio da je to "više nego realno".

"Prosečna zarada u Srbiji iznosi 33.500 dinara, a prosečna penzija je 17.000 dinara, što je samo 52 odsto od prosečne zarade i sva najavljena povećanja će biti ispod garantovanih 60 odsto prosečne zarade, a to je ispod granice izdržljivosti po evropskim standardima", istakao je Krkobabić.

Naveo je da su najugroženiji penzioneri sa najmanjim penzijama, ali da penzija "nije socijalna kategorija", nego rezultat rada, ulaganja, radnog staža i posledica plate, pa zato ne mogu biti sve penzije iste, kao što ni plate nisu iste.

"Zakonskim izmenama za sledeću godinu pripremamo izvesno ujednačavanje penzija. Gledaćemo da najviše penzije malo spustimo, one malo štrče, a istovremeno ćemo najniže penzije malo podignuti gore i napraviti neko približavanje. Nadam se da će penzioneri tim merama biti više nego zadovoljni", rekao je Krkobabić.

Potpredsednik Vlade Srbije je rekao da najavljena isplata penzija jednom mesečno u celini nije počela zbog tehničkih priprema, ali i da su penzioneri u Srbiji navikli da penzije primaju "u dva obroka".

"Neki kažu da bi im odgovaralo jednokratno, a neki dvokratno, i dao sam nalog da se to tehnički pripremi, a istovremeno da još jednom malo istestiramo raspoloženje penzionera, pa ćemo do kraja godine doneti odluku", rekao je Krkobabić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.