Krkobabić: Neće se dirati u standard penzionera

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Sep.2010, 11:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krkobabić: Neće se dirati u standard penzionera

BEOGRAD -

Potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić izjavio je danas da nema ni govora o tome da penzije budu smanjene i da se "neće dirati" u standard ni budućih, ni sadašnjih penzionera.

Sistem koji je radila ekspertska grupa, među kojima su i predstavnici sindikata, vlade i poslodavaca, rađen je tako da se koliko god je bilo moguće, uskladi sa evropskim standardima, a da se u isto vreme ne dirne u standard ni budućih, ni sadašnjih penzionera, rekao je Krkobabić >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Jutarnjem dnevniku RTS-a.

"Strahovanja su moguća svakojaka, međutim, realnost je nešto sasvim drugo", istakao je potpredsednik vlade, povodom zahteva sindikata za povlačenje iz procedure zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju i zamerke, koja se odnosi na visinu penzija - da bi po novom zakonu one mogle pasti ispod 60 odsto prosečne zarade.

Podsetivši da su 2008. penzije povećane za 14 odsto, on je rekao da se sada penzije isplaćuju prema zakonu, da su posle svetske ekonomske krize zamrznute i plate i penzije i da najniža penzija trenutno iznosi preko 11.000 dinara, odnosno 32,6 odsto prosečne plate.

Na pitanje odakle zahtev da minimalna penzija ne iznosi ispod 25 odsto prosečne plate, on je odgovorio da je to odredba iz ranijeg zakona da ne može penzija pasti ispod tog nivoa i da je po njegovom ulasku u vladu, ta odredba odmah povećana za 14 odsto.

U januaru povećanje penzija

Sa 20 odsto ona je povećana na 32,6 procenata, a sada će porasti za još jedan odsto i najniža penzija će iznositi 33,6 odsto prosečne plate, rekao je Krkobabić i najavio da će na tako utvrđenu penziju u januaru biti redovno povećanje penzija i da će u "u 2011. godini povećanje biti tri puta".

Ne postoji opasnost da primenom novog principa usklađivanja penzija u 2012. ili 2013. godini one padnu na ispod 60 odsto prosečne plate, jer će se usklađivati po istom principu i odnos će ostati potpuno isti, rekao je Krkobabić.

Povodom primedbi da bi od 2015. godine penzije mogle pasti na 40 odsto prosečne plate, Krkobabić je naglasio da, ako PUPS bude participirao u vlasti, penzije ne samo da neće opasti 2015, nego "nikada više padati neće".

MMF popustio

Krkobabić je rekao da je MMF "teška srca" popustio da se u toku ove godine isplati jednokratna pomoć penzionerima i radnicima u javnom sektoru i da su na početku postojala sredstva od dve milijarde dinara, što je zadovoljavalo oko 400.000 penzionera.

On je potvrdio da je predviđena isplata po 5.000 dinara svim penzionerima koji primaju ispod 30.000 dinara za šta su obezbeđena sredstva od bezmalo sedam milijardi dinara.

Upitan o novini zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, koja se odnosi na poljoprivredne penzije za poljoprivrednike (starosne ili invalidske), koje ne mogu biti niže od 9.000 dinara, on je odgovorio da prosečna penzija poljoprivrednika iznosi 8.141 dinar i da je predviđeno povećanje za 1.000 dinara, što znači za nešto preko 10 odsto.

Tako povećane penzije od 1. januara će se kao i sve ostale penzije usklađivati redovno 1. januara, 1. aprila i 1. oktobra 2011. godine, najavio je Krkobabić.

Penzije za poljoprivrednike

Za poljoprivrednike je predviđena dodatna svota od preko tri milijarde dinara, a njima će biti isplaćena i poslednja rata duga od blizu 20 milijardi dinara, rekao je Krkobabić i dodao da će novac biti obezbeđen i isplaćen posle rebalansa budžeta za 2011. godinu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.