Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Nov.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kancelariju poljskog premijera okupirali radnici - zbog penzija

VARŠAVA - Oko 200 poljskih radnika upalo je večeras u jednu od kancelarija premijera Donalda Tuska u znak protesta zbog najavljenih reformi penzionog sistema.

"Poručujemo premijeru da mala grupa bogatih biznismena ne može da postavlja pravila većini radnih ljudi", rekao je predsednik radničkog sindikata Boguslav Ćitek poljskoj TV stanici "TVP Info".

"Premijer nije uspeo da postigne sporazum sa bilo kojim radničkim sindikatom, koliko ja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << znam. Sada nas je 200, ali još njih se uputilo ovamo", rekao je Ćitek, zapretivši da bi radnici mogli da ostanu preko noći u Tuskovoj kancelariji, preneo je Rojters.

Sastanak... možda

Radnici su zahtevali prethodno sastanak sa Tuskom, ali im je rečeno da bi do sastanka moglo da dođe kasnije u toku večeri kad se poljski premijer vrati iz posete Nemačkoj.

Radnici su, u stvari, zauzeli kancelariju poljskog premijera koju Tusk koristi kao član parlamenta.

Model za uštedu

Posle višemesečnih neuspelih razgovora sa premijerom, radnici su se usprotivili predlogu vlade desnog centra, prihvaćenog prošle sedmice u parlamentu, koji predviđa drastično smanjenje broja radnika koji mogu prevremeno da se penzionišu.

Prema postojećem zakonu, pojedini radnici u Poljskoj mogu da odu u penziju nakon najmanje 15 godina radnog staža, a cilj vlade je da izmenama tog pravila smanji troškove države.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Radnici upali u Tuskovu kancelariju

Izvor: B92, 12.Nov.2008

Varšava -- Oko 200 poljskih radnika upalo je u jednu od kancelarija premijera Donalda Tuska u znak protesta zbog najavljenih reformi penzionog sistema... "Poručujemo premijeru da mala grupa bogatih biznismena ne može da postavlja pravila većini radnih ljudi", rekao je predsednik radničkog sindikata...

Nastavak na B92...

Poljski radnici zauzeli kancelariju premijera Donalda Tuska

Izvor: Kurir, 12.Nov.2008

VARŠAVA, 12. novembra (Tanjug) - Oko 200 poljskih radnika upalo je večeras u jednu od kancelarija premijera Donalda Tuska u znak protesta zbog najavljenih reformi penzionog sistema. "Poručujemo premijeru da mala grupa bogatih biznismena ne može da postavlja pravila većini radnih ljudi", rekao je...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.