Kako sezonski dogurati do penzije?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jun.2017, 14:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako "sezonski" dogurati do penzije?

U vremenu sezonskih poslova, dugogodišnji sezonci se pitaju mogu li zaraditi penziju, a oni koji tek počinju ove poslove imaju šansu za prvu zaradu.

Šezdesetogodišnja Milanka Škorić iz Apatina je lovac na penziju i radni staž. Sedam godina obavlja poslove u poljoprivredi preko lokalne Agencije za zapošljavanje. Zbog pomeranja starosne granice, u proteklih nekoliko godina, nikako da dočeka odlazak u penziju i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ako ima 21 godinu radnog staža.

"Smatram da se prvenstveno trebaju zaštititi žene i da se vrati stari uslov za penziju, bilo da je starosna ili redovna penzija. Nekada su žene sa 55 godina starosti i dovoljno radnog staža odlazile u penziju, pa se onda pomerala granica na 58 godina, pa su je povećali na 60 godina i tako se stalno pomera ta granica. Verujem da mnogi nikada neće ni dočekati penziju zbog stalnog pomeranja. Pitanje je da li ću za vise od godinu dana i ja dočekati da odem u penziju, jer ću uskoro imati tešku operaciju srca", kaže Milanka Škorić, sezonska radnica.

Milanka objašnjava da su poslovi u poljoprivredi teški za žene, kao i da je mnogo onih koji su u sličnoj situaciji kao ona i moraju da obavljaju sezonske poslove.

"Posao nije lak, ali moram da radim, jer nemam od čega da živim. Takođe, da ne radim ne bih mogla da kupim lekove i osnovne potrepštine za život. Ipak, važno je imati gde raditi tokom godine, pa bilo to i u poljoprivredi, jer ipak ostvarujem i radni staž", kaže Milanka.

U Agenciji za zapošljavanje, koja angažuje sezonske radnike, navode da je najveći problem nelojalna konkurencija.

"Preko naše agencije obavljaju se sezonski poslovi tokom cele godine. Najveći problem su nam oni koji organizuju ovakve poslove u crnoj ili sivoj zoni. U izradi je takozvani vaučerski zakonski akt, pa se nadamo da će u skorije vreme stupiti na snagu. Taj akt će zapravo omogućiti bolji mehanizam i naći meru u plaćanju poreza i doprinosa na korist zaposlenih i poslodavaca, što se tiče prijavljivanja radnika", navodi Jovan Cvjetićanin, direktor Agencije za zapošljavanje „DIV" Apatin.

Godišnje se u apatinskoj opštini ukupno angažuje do 1.000 sezonskih radnika, pa tako ima i onih koji rade, jer nemaju penziju, ali i omladinaca koji rade za školarine ili letovanje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.