Jager Krkobabiću predstavio modele evropskih penzijskih fondova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Sep.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jager Krkobabiću predstavio modele evropskih penzijskih fondova

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić ocenio je danas, u razgovoru s delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), da vanredno povećanje penzija od 10 odsto neće poremetiti projektovani budžet za 2008. godinu.

Krkobabić je ukazao da tim povećanjem penzije neće biti veće od 50 odsto prosečne zarade u decembru ove godine, navodi se u saopštenju vlade.

On je naglasio da sadašnji nivo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << penzija ne omogućava minimum egzistencijalnih potreba penzionera i da je neophodno da do 2010. godine penzije budu u nivou od 70 odsto prosečne zarade od 400 evra.

Na sastanku s delegacijom MMF-a, koju je predvodio Albert Jager, predstavljen je Projekat reforme penzijsko-invalidskog sistema koji bi uključio iskustva najboljih evropskih modela - Švedske, Nemačke, Austrije i Slovenije, uzimajući u obzir specifičnosti naše zemlje.

Jegera je posebno interesovalo na koji način bi se obezbedila sredstva za povećanje penzija, a da to ne remeti makroekonomsku stabilnost.

Krkobabić je objasnio da Vlada Srbije čini napore da se promeni i poboljša ukupna socijalno-ekonomska situacija u zemlji, istakavši da postoje mehanizmi koji bi to regulisali.

To je smanjivanje neproduktivne radne snage u javnom sektoru, dobra organizacija fiskalnih prihoda, prekidanje tokova sive ekonomije, veća kontrola protoka robe, kontrola nad monopolima, suzbijanje korupcije, bolja organizacija proizvodnje, podizanje nivoa produktivnosti i ulaganje investicija u proizvodnju, a ne u potrošnju.

Jager je izrazio razumevanje za specifičnu situaciju Srbije u periodu kroz koji je prošla, istakavši da MMF podržava samo aranžmane koji su snažni, uz preporuke i iskustva kojim bi Srbija dostigla taj nivo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.