JANKOVIĆ: PENZIONI FOND MORA DA SE KAPITALIZUJE

Izvor: Kurir, 26.Maj.2010, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JANKOVIĆ: PENZIONI FOND MORA DA SE KAPITALIZUJE

BEOGRAD - Konsultant Evropskog ekonomskog instituta Ekonomske komisije u Briselu Dragomir Janković ocenio je da je bitno da se penzije makar usklađuju s rastom plata u javnom sektoru, ali da je pitanje koliko to Srbija može da podnese.

BEOGRAD - Konsultant Evropskog ekonomskog instituta Ekonomske komisije u Briselu Dragomir Janković ocenio je da je bitno da se penzije makar usklađuju s rastom plata u javnom sektoru, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << ali da je pitanje koliko to Srbija može  da podnese.

- Većina penzija je na donjoj granici i suština pregovora Vlade Srbije i MMF je da vlada želi veću potrošnju, koju MMF ne želi. MMF je saglasan da se deficit u budžetu dopuni iz različitih drugih zahvatanja, ali nije za to da vlada pravi veću, pre svega, javnu potrošnju - rekao je Janković.

Kada je u pitanju eventualni jednokratni bonus od 2.000 do 5.000 za penzionere, odnosno zaposlene u javnom sektoru, Janković je ocenio da je reč o socijalnoj, a ne ekonomskoj kategoriji.

- Takva mera bi mogla da se toleriše ukoliko je limitirana na socijalno ugrožene kategorije. To se odnosi na minimalne plate i penzije, na primanja koja su ispod nivoa potrošačke korpe ili nekog praga siromaštva, koji je država odredila - rekao je on.

Janković smatra da je za reformu penzionog sistema potreban novac i da nije siguran da Srbija u ovom trenutku može da ga obezbedi, jer penzioni fond mora da se kapitalizuje i da ima prihode, a takva prilika propuštena je prilikom prodaje "Mobtela".

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.