JANKOVIĆ: Ne razumem šta Udovički priča; UDOVIČKI: Janković da se bolje informiše

Izvor: Blic, 08.Dec.2015, 18:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JANKOVIĆ: Ne razumem šta Udovički priča; UDOVIČKI: Janković da se bolje informiše

Ombudsman Saša Janković “opleo” je po ministarki za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički, rekavši da ne razume najveći broj stvari koje ona kaže, kao ni poteze koje vuče.

Janković je pre dva dana rekao da je na neke od reformskih zahvata koje ministarka sprovodi imao ozbiljne primedbe, uključujući i pokušaj slanja žena iz javnog sektora u penziju pre muškaraca.

- Taj zakon je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << diskriminatoran, na koji je reagovao i Ustavni sud Srbije, po predlogu Poverenice i mojem - rekao je janković u intervjuu “Fonetu”.

On je rekao i da “Ministarstvu državne uprave da stalno govori o poslu, a ne radi ga, dok za to vreme hiljade kvalitetnih državnih službenika odlaze iz administracije”.

- Ja ne razumem, možda moj kapacitet nije doljno veliki, ali ne razumem najveći deo poteza koje vuče ministarka, niti razumem njeno objašnjenje za te poteze - rekao je ombudsman, dodavši da ne vidi konkretan plan reformi.

Reagujući na Jankovićeve komentare, ministarka Udovički kaže za “Blic” da bi volela da je Janković uložio dodatni napor da se bolje informiše o reformskim naporima njenog Ministarstva, “i pomogne našim građanima da budu bolje informisani, umesto što je svoj stav izneo sa netačnim i nekompletnim informacijama”.

- Nije tačno da su smanjenja budžetskih sredstava u 2016. godini bila linearna. Naprotiv, veliki uspeh ove Vlade, i posebno Ministarstva, jeste baš to što, po prvi put, usvojeni predlog budžeta i Odluke o maksimalnom broju zaposlenih pristupaju racionalizaciji nelinearno. Znači nije „svima isto“, nego tamo gde može - veće uštede, a tamo gde ne može, kao na primer u inspekcijskim službama - čak ponekad i povećanja. Zaštitnik građana je, pre svega, moralni kompas. Izuzetno je važno za sve građane Srbije da se oslone na to da je gospodin Janković pažljivo proverio svoje informacije - rekla je Udovički.

Ona je navela i da je možda više moglo da bude urađeno na tome da i Janković i građani budu informisaniji.

- Ključ uspeha reforme je uključivanje svih aktera u proces, stoga pozivam gospodina Jankovića da odvoji vreme da se upozna više sa onim što radimo. To će daleko više koristiti našim građanima, nego ovako da ih zbunjujemo - istakla je Udovički.

Udovički: Dva oka bolje vide

Ministarka Udovički kaže da je njena komunikacija sa omudsmanom Jankovićem prolazila kroz različite faze, ali da im treba saradnja i pomoć, i da je potpuno otvorena za to.

Kao što bi Gandi rekao, izreka “oko za oko” će samo dovesti do toga da ceo svet postane slep. Ima prostora, oblasti i inicijative, na kojima zajedno možemo da postignemo važne uspehe u unapređenju. Ajmo da mi napravimo bolju saradnju, zarad boljeg sutra. Dva oka bolje vide - istakla je Udovički.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.