Italija, država penzionerima mora da vrati pet milijardi evra

Izvor: RTS, 01.Maj.2015, 22:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italija, država penzionerima mora da vrati pet milijardi evra

Vlada Italije mora penzionerima da vrati pet milijardi evra, koliko im je zakinuto reformom penzija iz 2011. godine, odlučio je Italijanski Ustavni sud.
Ustavni sud je ukinuo odredbu po kojoj se penzije veće od 1.400 evra nisu uvećavale u skladu s rastom inflacije, dok druge jesu, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prenosi Beta.
Time je deo penzionera oštećen, pošto Ustav svima garantuje isto pravo na penziju.

Tako šest miliona italijanskih penzionera sada ima pravo da traži obeštećenje od po prosečno 250 evra godišnje.
Italijanski mediji su objavili da penzioneri zahteve za obeštećenje treba da podnesu sudu, koji će ih narednih godina razmotriti.
Bivša vlada premijera Maria Montija je zbog prezaduženosti Italije decembra 2011. godine uvela drakonske mere štednje, među kojima reformu penzionog sistema.
Tada je povećan broj godina radnog staža i godina uplaćivanja doprinosa. Penzije su počele da se izračunavaju na osnovu čitavog staža, a ne samo poslednjih zarada zaposlednog, kada su plate najviše.

Za penzije veće od 1.400 evra mesečno ukinuto pravo na povećanje u skladu sa rastom inflacije.
Tu reformu je objavila tadašnja ministarka za socijalna pitanja Elsa Fornera, i to rasplakavši se pred novinarima.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kratili penzije, moraju sve vratiti

Izvor: B92, 02.Maj.2015, 09:32

Italijanski Ustavni sud ukinuo je odredbu po kojoj se penzije veće od 1.400 evra nisu uvećavale s rastom inflacije...To znači da će vlada morati da vrati penzionerima najmanje pet milijardi evra...U decembru 2011. godine, kada je zemlja bila pod velikim pritiskom zbog svog javnog duga, vlada Marija...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.