Informatičko opismenjavanje

Izvor: RTS, 12.Feb.2015, 16:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Informatičko opismenjavanje

Užička Narodna biblioteka, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, kroz različite aktivnosti, već dve godine radi na informatičkom opismenjavanja sugrađana. Obuku za rad na računaru, kroz projekte "Klikni i upoznaj digitalne izvore informacija", "Usluga za sve" i "Pronađi i koristi informacije", do sada je prošlo više od 1.100 Užičana.
Godinama je učila druge, ali sada je u penziji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i poput ostalih na obuci za rad na računaru, uprkos zavidnom životnom i radnom stažu, odlučila se za sticanje novih saznanja.

"Četrnaest godina sam u penziji, 36 godina sam radila i shvatila sam da sam i posle toliko rada sa decom ostala nepismena za neke stvari i onda sam se odlučila da dodjem ovde u Biblioteku", kaže Milica Gloginjić iz Užica.
Rad na informatičkom opismenjavanju, užička Biblioteka, počela je sa osobama srednje i starije životne dobi, a potom, uz posebnu obuku i opremu, proširila na školarce, slepe i slabovide osobe.
"Treba svi da znamo rad na kompjuteru. Naučio sam da otkucam ime i prezime i znam još neke reči", kaže Rade Ćaldović.
"Projektom je nabavljena nova oprema, novi računari, skener i potrebni softveri za slepe osobe i slabovide osobe kako bi i oni mogli da čuju sadržaj sa ekrana izgovoren na srpskom jeziku", kaže Dušica Murić, autor i realizator projekta.
U zavisnosti od grupe korisnika, sve, inače besplatne obuke, traju od 15 dana do tri meseca i za njih vlada veliko interesovanja.
"Kurs je podeljen u dva nivoa. On se sastoji od osnovnog kursa kreiranja i korišćenja osnovnih operacija i drugi nivo koji govori o preuzimanju fajlova sa interneta i elektronske pošte", kaže Miljan Ćetković, realizator obuke.
"Cilj ovih projekata je da Biblioteka svoje usluge prilagodi potrebama svojih sugrađana, a takođe da utiče na razvoj informacione pismenosti u lokalnoj zajednici", kaže Dragoslava Radaljević, autor i realizator projekta.
Kroz do sada sprovedene obuke prošlo je  gotovo 150 starih, slepih i slabovidih Užičana, ali i više od hiljadu đaka završnih razreda osnovnih i srednjih škola, kojima će se, uskoro priključiti i prosvetni radnici.
rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.