Inflacija preti da probije okvire

Izvor: Beta, 24.Sep.2010, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inflacija preti da probije okvire

BEOGRAD, 24. septembra 2010. (Beta) - Inflacija u Srbiji do kraja godine će se približiti gornjoj predvidjenoj granici od osam odsto i od januara iduće godine je zbog odmrzavanja plata i penzija moguć ubrzan rast cena, upozorili su u petak autori časopisa "Kvartalni monitor".

"Poskupljenje hrane je izazvalo udar na inflaciju i najgori scenarij bi bio da te cene nastave da rastu do kraja godine jer bi u tom slučaju inflacija bila 8,9 odsto", rekao je Pavle Petrović na promociji novog broja "Kvartalnog monitora" kojeg izdaje Fond za razvoj ekonomskih nauka u saradnji sa Američkom agencijom za medjunarodni razvoj.

Petrović je ocenio da bi bilo bolje da je odmrzavanje plata i penzija ostavljeno za april iduće godine jer će Narodna banka Srbije, da bi održala inflaciju u planiranim okvirima, morati da pooštrava monetarnu politiku, što će negativno uticati na privredni oporavak.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kurs stimuliše izvoz i povećava konkurenciju privrede

Izvor: Capital.ba, 24.Sep.2010

BEOGRAD, Pavle Petrović, profesor Ekonomskog fakulteta, kaže da je kurs dostigao zadovoljavajuć nivo te da povećava konkurentniju privredu i stimuliše izvoz. On je na predstavljanju časopisa Kvartalni monitor rekao da bi održiv kurs na srednji rok trebalo da prati inflaciju na godišnjem nivou....

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.