Penzije rastu za čitavih 500 dinara

Izvor: B92, 24.Sep.2010, 04:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Penzije rastu za čitavih 500 dinara

Beograd -- U odnosu na prosečnu penziju od oko 20.000 dinara, januarsko povećanje prinadležnosti najstarijih bilo bi, pri optimističkom scenariju, do 500 dinara.

Naime, u januaru će penzije biti uvećane za rast potrošačkih cena u prethodnih šest meseci, a rast je prvih šest meseci ove godine bio 4,5 odsto

U Vladi računaju da će se prisutan trend rasta potrošačkih cena ublažiti i da će godinu završiti uz rast potrošačkih cena oko pet odsto. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Praktično, u tom slučaju rast penzija u januaru može biti između dva i 2,5 odsto.

U aprilu 2011. godine, penzije se povećavaju za iznos rasta potrošačkih cena u prethodna tri meseca, a što prema projekcijama iznosi oko 1,5 odsto.

Uvećanje tog iznosa predviđeno je za polovinu realnog rasta BDP u prethodnoj godini, ukoliko je taj rast pozitivan. BDP u ovoj godini biće, kako je potvrđeno, do 1,5 odsto, odnosno sa oko 0,75 odsto će učestovati u mogućem rastu penzija. Prevedeno u dinare, prosečna penzija bila bi uvećana za još 410 dinara.

U oktobru naredne godine penzije će, prema projekcijama države, opet biti uvećane za rast potrošačkih cena u poslednjih šest meseci, a što će biti do dva odsto. U novcu izraženo, prosečna penzija može, u oktobru 2011. godine, rasti dopunskih četiristo dinara. Ako se pomenute projekcije i ostvare, prosečna penzija, nakon godinu dana može biti uvećana za najviše 1400 dinara.

Takođe, u periodu od 2013. do 2015. godine prosečne penzije će rasti po stopi rasta potrošačkih cena uvećanoj za polovinu realnog rasta BDP iz prethodne godine. Tako će, recimo, prema trenutno važećoj projekciji penzije u 2014. godini rasti dva puta i to za oko četiri odsto ukupno.

U ovoj godini, za isplatu po 5.000 dinara jednokratne nadoknade penzionerima obezbeđeno je iz više izvora u okviru budžeta ukupno 6,93 milijardi dinara. Ovu nadoknadu dobiće ukupno 1,4 miliona ljudi, dok će 250.000 najstarijih koji imaju primanja iznad 30.000 dinara, ovoga puta, ostati „kratkih rukava".

Penzioneri, ipak, mada je ranije najavljivano, neće moći da računaju na isplatu još jednog jednokratnog bonusa. Naime, ranije je planirano da se tokom jeseni najugroženijim penzionerima isplati po 5.000 dinara jednokratne pomoći, a da se tokom januara naredne godine uplati još toliko. Međutim, kako je tokom prethodne revizije stend baj aranžmana dogovoreno da se penzije, zajedno sa platama u javnom sektoru, odmrznu već u januaru, odustalo se od još jedne isplate jednokratne pomoći.

Pratite specijal: NIS na berzi

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Inflacija preti da probije okvire

Izvor: Beta, 24.Sep.2010

BEOGRAD, 24. septembra 2010. (Beta) - Inflacija u Srbiji do kraja godine će se približiti gornjoj predvidjenoj granici od osam odsto i od januara iduće godine je zbog odmrzavanja plata i penzija moguć ubrzan rast cena, upozorili su u petak autori časopisa "Kvartalni monitor"..."Poskupljenje...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.