Igrom i pesmom teško do penzije

Izvor: Politika, 30.Maj.2011, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Igrom i pesmom teško do penzije

Od oko 1.300 pregledanih predmeta, na osnovu kojih su bivši članovi kulturno-umetničkih društava dobijali staž, u oko 95 odsto slučajeva reč je o neverodostojnim potvrdama

Samo oni koji su Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje dostavili validne potvrde, odnosno uverenja izdata na osnovu zvanične i službene interne evidencije nekog od kulturno-umetničkih društava da su i zaista bili njihovi članovi i po tom osnovu ostvarili pravo na penziju, moći će >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da računaju na penzijsko rešenje.

Oni, međutim, koji su penzijskom fondu predali neadekvatne potvrde, a što u prvom trenutku filijale Fonda nisu dovodile u sumnju pri odlučivanju, ne mogu ostvariti pravo na prinadležnosti, kaže u razgovoru za „Politiku“ Vladimir Stanković, direktor Sektora za ostvarivanje prava iz PIO.

Da li je utvrđeno koliki je broj onih koji su Fondu PIO predali lažan dokaz da su bili članovi nekog kulturno-umetničkog društva, a da za to ne postoji valjan dokument?

Republički penzijski fond nije nadležan da utvrdi da li je neki priloženi dokaz uz zahtev za ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, a koji se nama podnosi lažan, već to utvrđuje sud. Od ukupno pregledanih oko 1.300 predmeta u oko 95 odsto slučajeva reč je o neverodostojnim, odnosno neautentičnim dokazima, odnosno potvrdama. 

Dokazi nisu tačno predstavljali činjenice koje potvrđuju, jer su potvrde, kao dokazi, od strane KUD-ova izdavane bez internih evidencija i dokumenata KUD-a, a što je bila njihova obaveza po zakonu.

Tokom procesa kontrole dokumentacije ustanovili smo da u određenom broju slučajeva (184) postoje nedostaci koji prevazilaze naša ovlašćenja i ukazuju na potrebu angažovanja drugih institucija, u skladu s njihovim nadležnostima. O tome smo pre nekoliko dana pisanim putem obavestili MUP i gradsku poresku upravu.

Šta će biti s onim budućim penzionerima koji su zaista bili članovi nekog KUD-a, a nemaju poseban dokaz o tome, a šta s onima koji su do ove potvrde došli na drugi način? Da li ćete stopirati penzije koje je trebalo da dobiju, budući da su s potvrdama o članstvu stekli uslov za penzionisanje?

Svi oni osiguranici koji imaju potrebne, verodostojne, odnosno autentične dokaze za sticanje staža osiguranja po osnovu bavljenja folklornom kulturno-umetničkom delatnošću, naknadno mogu steći pravo na penziju, uz neophodno ispunjenje potrebnog broja godina života i staža osiguranja. Oni koji nemaju ili nisu imali verodostojne, odnosno autentične dokaze, ne mogu ostvariti pravo na penziju.

Oni korisnici penzija kod kojih će se naknadno utvrditi nedostatak verodostojnosti, na osnovu kojih su ostvarili pravo na staž osiguranja, po osnovu bavljenja folklornom kulturno-umetničkom delatnošću, pa samim tim i na pravo na penziju, to pravo će im se ukinuti ubuduće, ukoliko bez tako osporenog staža osiguranja nemaju potrebne uslove za ostvarivanje prava na penziju, odnosno potreban broj godina života i staža osiguranja.

Šta će biti sa onima koji su uzeli otpremninu iz firmi i uz potvrdu o članstvu u KUD-u računali na brzo penzionisanje, a situacija se sada iskomplikovala?

Činjenica da su neki osiguranici prethodno dali otkaz, uzeli otpremninu, pa se kasnije ispostavilo da su ostvarili pravo na penziju na osnovu lažnih dokaza, po osnovu bavljenja kulturno-umetničkom delatnošću, imaće lični problem, ali u koji su sebe svesno doveli s obzirom na to da su prilikom traženja od KUD-a da im se izdaju potvrde, izjavljivali da su upoznati sa činjenicom da KUD nemaju svoju evidenciju, već to samo potvrđuju izjavama svedoka, što je suprotno zakonu.

Nezadovoljni građani nam se javljaju u redakciju i kažu da će ceo slučaj dati na sud, uvereni da će dobiti spor, jer je greška Fonda što nije na vreme proveravao dostavljene podatke neophodne za dobijanje penzijskog rešenja?

Građani uvek mogu da iskoriste svoje pravo da pred sudom traže zaštitu svojih prava, pri čemu treba imati u vidu da su sami građani i te kako bili svesni sopstvene odgovornosti u dostavljanju neverodostojnih, odnosno neautentičnih dokaza penzijskom fondu.

Da li su tačni navodi da ima puno pritisaka na službenike Fonda kojima se preti i zbog čega ste morali da im date i posebno obezbeđenje?

U situacijama kada građani ne ostvare planirano, neizbežno je da postoje nezadovoljstva iskazana prema službenicima PIO Fonda, ali koji nisu takvog nivoa da ugrožavaju rad zaposlenih. U svakom slučaju, Fond mora voditi računa o bezbednosti svojih zaposlenih.

Jasna Petrović

objavljeno: 31.05.2011.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Igrom i pesmom teško do penzije

Izvor: B92, 31.Maj.2011, 03:50

Beograd -- Od oko 1.300 predmeta na osnovu kojih su bivši članovi kulturno-umetničkih društava dobijali staž, u oko 95 odsto slučajeva reč je o neverodostojnim potvrdama...Samo oni koji su Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje dostavili validne potvrde, odnosno uverenja izdata...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.