Izvor: RTS, 28.Mar.2009, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I penzije na udaru poreza

U odgovoru na svetsku ekonomsku krizu Vlada Srbije prednjači u novim poreskim zahvatanjima. Solidarni ili sličan, dodtni porez na plate i penzije komšijske zemlje još nisu uvele. Penzija, kao primanje koje je nastalo na osnovu već jednom oporezovanih plata, nikada do sada nije bila na meti poreza.

Srpska Vlada je prva u regionu krenula u pregovore sa stranim kreditorima, u nameri da oni refinansiraju dugove našim preduzećima. U odgovoru na ekonomsku krizu Vlada prednjači >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u novim poreskim zahvatanjima. Na vest da je 12.000 dinara iznos koji će biti dodatno oporezovan reaguju penzioneri i oni koji rade za plate.

Penzija, kao primanje koje je nastalo na osnovu već jednom oporezovanih plata, nikada do sada nije bila na meti poreza. Novina je i to što će država u ovom slučaju zabeležiti stopostotnu naplatu. Prostora za sivu zonu nema jer su i pare i obračun u rukama države.

Oni koji su se izborili za vanredni rast penzija od 10 odsto, saglasni su da teret krize treba deliti.

Šef poslaničke grupe PUPS-a Đura Perić kaže da je prag od 12.000 dinara dosta nizak. Burno reaguju i oni koji rade za plate.

Međutim, zbog dupliranja neoporezovanog dela plate, koji je bio oko 6, a sada je 12 hiljada dinara, veliki broj radnika od maja bi mogao da računa na i na deblju kovertu.

Premijer Mirko Cvetković kaže da će svi oni koji primaju izuzetno male plate biti manje oporezovani nego što su oporezovani sada. Njihove plate će se čak povećati. To otprilike obuhvata kategoriju sa primanjima do 17,18 hiljada dinara.

Sopstvenim uštedama i zamrzavanjem plata i penzija, država planira da uštedi još 67 milijardi dinara, što bi trebalo da nadomesti 100 milijardi nepokrivenog budžetskog deficita.

U odnosu na najavljene Vladinie mere štednje, oporezivanje nekretnina  i svih prihoda od kapitala, ekonomisti ocenjuju da su 26 milijardi dinara koje bi trebalo ubrati porezom od 6 odsto na plate i penzije, najsigurniji prihod za budžet.

Ekonomisti procenjuju da će i pored zamrzavanja, plate i penzije će sa dodatnim porezom, u proseku i nominalno pasti, za oko 6 odsto.

Postoji i bojazan da će poslodavci plate koje bi mogle da porastu zadržati na istom nivou, jer nema mehanizma koji bi to sprečio.

Ivan Nikolić iz Ekonomskog instituta smatra da je ideja da država ubere taj novac i da će najviše podneti teret oni u privatnom sektoru.

Na udaru novog poreza neće biti oko 450 000 penzionera koji mesečno primaju manje od 12. 000 dinara, mnogi imaju nešto iznad te granice, zbog čega se procenjuje će prihod od poreza na penzije biti oko 3 milijarde dinara, dok namet na plate, budžetskoj kasi doneti oko 23 milijarde dinara.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.