Hrvatski veterani protestuju zbog smanjenih penzija

Izvor: Blic, 10.Dec.2013, 15:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatski veterani protestuju zbog smanjenih penzija

Nekoliko stotina članova udruženja Hrvatskih ratnih vojnih invalida poslednjeg rata (HVIDR) protestuje na Trgu svetog Marka u Zagrebu zbog smanjenja penzija za 10 odsto.

Smanjenje se odnosi samo na penzije više od 5.000 kuna (654 evra) što će, smatraju oni, najviše pogoditi hrvatske ratne vojne invalide sa višim činovima.

Protestanti su pred zgradu Sabora i vlade došli sa zastavama svojih županijskih organizacija i transparentima. Neki su, kako je javila >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << agencija Hina, u invalidskim kolicima, a neki u vojnim uniformama.

Na transparentima, izmedju ostalog, piše: "Povlašćeni? - objasnite nam”, "Jednu saborsku za tri invalidske penzije" i "Oderite nam kožu s ledja i sašijte opanke".

Demonstrantima se obratio predsednik HVIDR-e Josip DJakić, inače, saborski zastupnik HDZ-a, rekavši da su to udruženje i ta stranka ogorčeni vladinim predlogom izmena Zakona o smanjenju penzija ostvarenih prema posebnim propisima o penzionom osiguranju, jer će njime biti smanjene i penzije i penzijska primanja hrvatskih ratnih vojnih invalida, branitelja i njihovih članova porodica.

Posebno su, kažu, nezadovoljni objašnjenjima o očuvanju državnog budžeta budući da su primanja veterana od 2001. godine smanjena do 40 odsto, pa je, kažu, očito da su hrvatski veterani i invalidi već uveliko dali “svoj doprinos u spašavanju države za koju su se borili”.

Veterani i invalidi su i protiv izmena zakona o njihovim i pravima njihovih porodica, koje su donesene po hitnoj proceduri, jer se njima ukidaju prava hrvatskih branitelja i članova njihovih porodica na zaštitu i besplatne udžbenike, a nadležnosti su prenete na druga ministarstva.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.