Hrvatska opozicija: Porez na plate i penzije - harač

Izvor: S media, 28.Jul.2009, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska opozicija: Porez na plate i penzije - harač

Poslanici opozicije u hrvatskom Saboru pozvali su danas vladajuću koaliciju da odustane od predloženog poreza na plate i penzije jer, kako su naveli, gradjani taj "harač" neće moći da izdrže.

Predstavnici opozicije vladu su otvoreno pozvali da umesto uvodjenja novog poreza smanji troškove koje je sama napravila, uz optužbe da je od plaćanja poreza izuzela "one koji imaju jako mnogo, a ne zna se kako su to zaradili".
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />
Najoštrija je bila Željka Antunović iz Socijaldemorkatske partije (SDP) koja je Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ) i njene koalicione partnere optužila da rebalans budžeta i novi porez donose radi spasavanja vlastite egzistencije i skidanja odgovornosti sa svojih ledja za nastalu katastrofalnu ekonomsku situaciju, a ne kao sistemski pristup izlasku iz krize.

Ona je optužila vlast da pokušava da prevari i obmane javnost, šaljući poruke da će krizni porez ravnomerno i pravedno zahvatiti sve gradjane i spasiti državu, odnosno njen budžet.

Prema njenim rečima novi porez će samo dodatno smanjiti potrošnju i uticati na snažniji pad BDP-a, a onda i na manje budžetske prihode.

Dodala je i da se kriznim porezom i zaustavljanjem uskladjivanja penzija sa platama neće uštedeti u budžetu, već će ta mera podstaći dodatnu štednju gradjana, koji će na kraju iz svojih džepova morati da plaćaju ovaj, kako ga je nazvala, "harač".

Opozicija je vladajuće stranke prozivala i da kod izrade kriznog poreza nisu vodile računa o tome da će njime najviše biti pogodjene porodice s više dece, ali i najugrozenije grupe stanovnika, posebno socijalni slučajevi i penzioneri.

Stavove vlade jedini je danas pred Saborom branio predsednik Kluba poslanika HDZ-a Boris Kunst, koji je rekao da je uvodjenje novog poreza potrebno s obzirom na tešku finansijsku i ekonomsku situaciju, upozoravajući da proteklih meseci budžetski prihodi opadaju, te da je maksimalna štednja nužna gde je god to moguće, uključujući i plate i penzije.

Predloženim zakonom uveo bi se krizni porez na plate i penzije veće od 3.000 kuna (oko 420 eura) po stopi od dva odsto, a na primanja veća od 6.000 kuna (oko 850 eura) po stopi od četiri odsto.



Predloženo je i povećanje stope PDV-a sa sadašnjih 22 na 23 odsto. Glasanje o paketu zakona za borbu protiv krize i rebalansu budžeta predvidjeno je za petak.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.