Haos u Holivudu zbog plata i penzija: 400 glumaca štrajkuje, među njima i oskarovci

Izvor: B92, 29.Jun.2023, 09:13

Haos u Holivudu zbog plata i penzija: 400 glumaca štrajkuje, među njima i oskarovci

Traže minimalnu zaradu, isplate autorskih naknada koje uključuju rast prihoda od striminga, zdravstveno osiguranje, penzije i dodatno, regulisanje pravila o korišćenju ličnih snimaka za kastinge

Mnoge holivudske zvezde - prema časopisu "Rolling Stone" - više od 400 glumaca, uključujući A-liste i dobitnike Oskara kao što su Meril Strip, Brendan Frejzer i Dženifer Lorens - potpisale su pismo u kojem traže od "SAG-AFTRA" (The Screen Actors Guild - Američke federacija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << televizijskih i radio umetnika) da obezbede "prelomni ugovor" sa filmskim studijima i platformama za striming. Pismo su poslali šefovima i pregovaračkom timu strukovne organizacije.

SAG-AFTRA je ogroman sindikat sa 160.000 članova filmskih i televizijskih glumaca, voditelja, radio ličnosti, snimatelja, pevača, influensera, modela i drugih medijskih profesionalaca iz celog sveta, uglavnom iz SAD. Praktično svaki profesionalni glumac ili zaposleni u ozbiljnim medijima, radio i TV kućama je član ovog sindikata.

U pismu članovi pišu da se spremaju na žrtve na koje njihovo rukovodstvo nije spremno i upozoravaju da su "spremni da udare, ako bude potrebno".

Rolling Stone je prvi objavio da pismo postoji, a svoje potpise navodno su dali Kevin Bejkon, Elizabet Benks, Kvinta Branson, Glen Klouz, Ben Stiler, Džulija Luis-Drajfus, Maja Houk, Keke Palmer, Rami Malek, Arijana DeBoz, Nataša Lion i Marisa Tomej , Nil Patrik Haris, Ejmi Šumer i Ejmi Filer.

"Ovo nije trenutak da se "nađemo u sredini", ali nije ni preterano reći da su oči istorije uprte u sve nas" – citira Rolling Stone pismo i nastavlja – "Molimo vas da se zalažete za sve promene koje su nam potrebne i zaštitu koju zaslužujemo, te da time uđemo u istoriju".

Pismo je poslato nakon što su članovi sindikata izglasali štrajk u slučaju da pregovarači ne postignu dogovor sa drugom stranom do 30. juna. Predsednik SAG-AFTRA Fran Drešer je ove nedelje u video poruci izvestio da su pregovori bili "izuzetno produktivni i fokusirani na ključna pitanja", ali to očigledno nije zadovoljilo članove sindikata. Oni ne žele sporazum gde se ne ispune svi njihovi zahtevi.

"Smatramo da su naše plate, naše veštine, naša kreativna sloboda i snaga našeg sindikata oslabljeni u poslednjoj deceniji. Želimo da se to promeni" – napisali su.

Među zahtevima oko ugovora su zaista važna pitanja uključujući minimalnu zaradu, isplate autorskih naknada koje uključuju rast prihoda od striminga, zdravstveno osiguranje, penzije i dodatno, regulisanje pravila o korišćenju ličnih snimaka za kastinge.

U Holivudu je i ranije bilo štrajkova glumaca. Najveći se dogodio 1980. godine, kada je skoro cela proizvodnja u SAD stala na tri meseca, a usledio je i štrajk zbog istog ugovora. Manjih štrajkova bilo je 2000, 2008. i 2017. godine. Takođe, glumci su uvek podržavali Savez pisaca i scenarista (VAG). Međutim, među glumcima nikada nije postojao tako veliki konsenzus, pa bi leto u svetu šou-biznisa moglo da bude veoma, veoma vruće, a nove serije, nove sezone i filmovi bi mogli ozbiljno da odlože.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.