HRVATSKA ISPLAĆUJE USTAŠKE PENZIJE, a da bi je neko dobio, POTVRDU MORA DA TRAŽI U SRBIJI!

Izvor: Telegraf.rs, 22.Jul.2016, 13:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HRVATSKA ISPLAĆUJE USTAŠKE PENZIJE, a da bi je neko dobio, POTVRDU MORA DA TRAŽI U SRBIJI!

Centar Simon Viesenthal zatražio je u pismu od hrvatskih vlasti da ukinu penzije ustaškim ratnim zločincima koje su im date neposredno nakon osamostaljivanja Hrvatske. Pismo potpisuje Efraim Zurof, direktor centra koji se bavi traganjem za preživelim nacistima i njihovim saradnicima, piše hrvatski Telegram. 

Hrvatski državni arhiv mora da izda dokumentaciju u kojoj se potvrđuje da je onaj koji traži penziju, služio >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << u ustaškoj vojsci ili ratu od 1941. do 1945. Nakon popunjenog obrasca o služenju u ustaškoj vojsci, eventualnim odlikovanjima i kratkim opisom kretanja u oružanim snagama NDH, čovek može dobiti penziju.

Uverenje o pripadnosti ustašama izdaju dva veteranska društva - "Društvo ratnih veterana hrvatski domobran" i "Društvo bivših vojnika regularne hrvatske vojske". Oni koji nemaju nikakav pismeni dokument o pripadnosti toj vojsci, mogu da prilože fotografiju kojom dokazuju pripadnost ustašama ili overene izjave dva svedoka.

Četnici, ustaše i domobrani u Bosni. Foto: Znaci.net

Većina vojne građe iz doba NDH čuva se u Vojnom arhivu srbijanskog Ministarstva odbrane. Tako da mnogi koji žele do ustaške penzije moraju da podnesu zahtev i da potraže dokaze i potvrdu o svom učestvovanju u oružanim snagama NDH upravo u Beogradu.

Penzije za služenje u vojsci NDH izdaju se od 1993. od kada je moguće dobiti spomenute potvrde u Hrvatskom državnom arhivu. Najveći broj zahteva podnesen je odmah nakon što je to omogućeno.

Ko je tako nešto uopšte omogućio? Hrvatski sabor. Izmenama i dopunama Zakona o penzionom i invalidskom osiguranju pripadnici ustaške vojske, u tom su zakonu nazvani "domovinska vojska 17. 4. 1941. – 15. 5. 1945."

Ustaše streljaju Srbe. Foto: Wikipedia/Mladifilozof

Kako se računa penzija ustaške vojske? Prema ovom Zakonu svaka godina provedena u oružanim formacijama NDH računa se kao dve godine radnog staža. Isto se računaju i godine koje su ustaše provele u ratnom zarobljeništvu nakon 1945. godine.

Koliko ljudi prima penziju? Više od 13 hiljada pripadnika ustaških jedinica, narednika, vijnika takozvanih domobrana i oružanih snaga, kao i članovi njihovih porodica, primaju penzije “domovinske vojske”.

Koliko iznose ustaške penzije? Prema pisanju Jutarnjeg lista iz 2013. godine za vojnike NDH Hrvatska godišnje izdvaja 348 miliona kuna.

(Telegraf.rs/Izvor:Telegram.hr)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.