Grubišić: Nedovoljno vremena za veće povećanje penzija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Okt.2016, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grubišić: Nedovoljno vremena za veće povećanje penzija

U ovom trenutku, povećanje plata i penzija realnost je obe pregovaračke strane, i Srbije i MMF-a, a bio je nedovoljno dug vremenski period za veća povećanja penzija, izjavio je danas profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji Zoran Grubišić.

"MMF očigledno traži dužu vremensku seriju, ovo vreme je bilo nedovoljno za značajnije povećanje plata i penzija, prvenstveno mislim na penzije, ali svakako će >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ovo biti tema neke naknadne revizije ovog aranžmana, gde bi mogli onda da ispostavimo zahtev za dodatno povećanje", rekao je Grubišić Tanjugu.

Kako je dodao, videće se kako će se dalje odvijati postavljeni ciljevi ekonomske politike u budućim kvartalima, polugođima, pa ukoliko to bude stabilniji rast, može da se očekuje povećanje u nešto značajnijem iznosu, prvenstveno penzija.

"Ali za to moramo da imamo, po mišljenju MMF-a, dugoročnu stabilnost i očekivanja u jednom dužem vremenskom periodu. Ovo je nedovoljno dug vremenski period bio za takvo nešto", smatra Grubišić.

Ističe da je činjenica da su srpski ciljevi bili jasniji iz već dogovorenog aranžmana i ostvarenog povećanja po pitanju privrednog rasta i očekivanja koja su data Srbiji za sledeću godinu.

"Ispostavljen je taj zahtev i očekivalo se da će to biti jedan od težih delova samih pregovora. Pozicija MMF-a je naravno puno opreznija, pošto je to prvenstveno stabilizaciona institucija koja vodi računa o internoj i eksternoj stabilnosti, dugoročnoj održivosti zadatih ciljeva iz ekonomske politike", rekao je Grubišić.

Smatra da je očigledno da je nakon tih pregovora napravljen kompromis i dogovorena dinamika povećanja i plata u javnom sektoru za nešto veći iznos i mnogobrojnih penzija, za manji iznos.

"MMF je očigledno bio na poziciji da bi neko značajnije povećanje penzija u procentima moglo da dugoročno optereti budžet, a da, po njima, nemamo još toliko jasna očekivanja i projekcije o budućem periodu, te je tu nešto manje povećanje, od 1,5 do dva procentna poena, uz jednokratnu pomoć penzionerima", rekao je Grubišić.

Prema njegovom mišljenju, to povećanje u ovom trenutku je realnost obe pregovaračke strane, a videće se kako će se dalje u budućim kvartalima i polugođima odvijati postavljeni ciljevi srpske ekonomske politike, pa ukoliko to bude stabilniji rast, mogao bi se ispostaviti zahtev za dodatno povećanje, prvenstveno penzija i u nešto značajnijem iznosu.

Grubišić kaže da svakako treba sačekati preostale revizije i da se završi ugovoreni aranžman sa MMF-om i on ne bi isključio mogućnost neke nove saradnje sa tom međunarodnom institucijom.

"Sada bi bilo prerano da nagađamo kakva će biti pozicija po završetku ovog aranžmana, pa da se na osnovu toga dogovori neki dalji oblik saradnje, ali mi se čini sasvim realno da ćemo ostati u kontaktu sa MMF-om, u nekom vidu aranžmana", zaključio je Grubišić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.